Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Σιδερένιος Μητσάρα!

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ενας άντρας στέρεος,μάγκας,χωρίς πόζες και σταριλίκια, γεννήθηκε σταΤρίκαλα Θεσσαλίας τον Απρίλιο του 1948. Στην πόλη αυτή έζησε και μεγάλωσε μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια.
Πολύ νωρίς, το 1964, ξεκινάει την τραγουδιστική του πορεία δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα. Ο Γιώργος Ζαμπέτας στάθηκε πιο πολύ από δάσκαλος στον έφηβο ακόμα μαθητή και τραγουδιστή, στηρίζοντας τον όχι μόνο στα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα, αλλά και στο ξεκίνημα της ζωής του.
Σημαδιακή χρονιά για τον Δημήτρη Μητροπάνο είναι το 1966, μια και συναντιέται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τον καλεί να ερμηνεύσει μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το 'Αξιον Εστί, σε μία σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με δύο τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα και ακολουθεί μια σειρά από μικρούς δίσκους που γίνονται πολύ σύντομα επιτυχίες.
Ο δεύτερος σημαντικός σταθμός στην πορεία του Δημήτρη Μητροπάνου είναι το 1972, η χρονιά δηλαδή που κυκλοφορεί "Ο γιος Φεβρουάριος" σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Μάνου Ελευθερίου, ένα έργο που θεωρείται πια από τα κλασσικά της ελληνικής δισκογραφίας. Αμέσως μετά έρχονται "Ο δρόμος για τα Κύθηρα" του Γιώργου Κατσαρού, "Τα συναξάρια" του Γιώργου Χατζηνάσιου και στη συνέχεια, οι συνεργασίες του με τον Σπύρο Παπαβασιλείου και τον Τάκη Μουσαφίρη που δίνουν μεγάλες λαϊκές επιτυχίες.
Στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναδεικνύεται ιδανικός εκφραστής του, ερμηνεύοντας με τρόπο μοναδικό τα τραγούδια που γεννήθηκαν από τη συνεργασία με πολλούς από τους σημαντικούς έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Δήμος Μούτσης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός. Η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλιππο Γράψα έδωσε δύο δίσκους με τεράστια επιτυχία και πολλά αγαπημένα τραγούδια, ενώ η εκπληκτικής αποδοχής, πρόσφατη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο "Στου αιώνα την Παράγκα", σε στίχους Αλκή Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, δίνει το σημερινό στίγμα του νέου ελληνικού τραγουδιού αλλά και καταγράφει την ποιότητα της ερμηνείας ενός μεγάλου τραγουδιστή.
Τέλος Δεκέμβρη του '97 κυκλοφορεί ο δίσκος "Ψάξε στ' όνειρο μας" με θεατρικά τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου - Λάκη Λαζόπουλου και ο Δημήτρης Μητροπάνος συμμετέχει με 3 τραγούδια.Τον Δεκέμβριο του 1998, κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του με τίτλο "Του έρωτα και της φυγής".
Το 2001 ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάζεται στο νέο του album "Στης Ψυχής Το Παρακάτω" με τον σπουδαίο δημιουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου σε μια πολύ αξιόλογη δουλειά.
Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Δημήτρης Μητροπάνος κυκλοφορεί ακόμη ένα δίσκο, με τίτλο 'Πες Μου Τ' Αληθινά Σου'. Το album, την παραγωγή του οποίου επιμελείται ο Ηλίας Μπενέτος, περιλαμβάνει 11 τραγούδια σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους των Νίκου Μωραΐτη και Ρεβέκκας Ρούσση. Πρώτο single είναι το 'Σβήσε Το Φεγγάρι'.