Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Γυναίκες της Αντίστασης...!

Στις γυναίκες της Αντίστασης αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ της ΑλίνταςΔημητρίου Ένα ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, παρουσιάζει η Αλίντα Δημητρίου. «Η ζωή στους βράχους» θα προβληθεί στις 16 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Το φιλμ αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του ντοκιμαντέρ Πουλιά στο Βάλτο, αν και διατηρεί τη δική του αυτοτέλεια.
Αναφέρεται στον Εμφύλιο και στην εξορία (Χίος, Τρικέρι, Μακρόνησος). Μέσα από τις μαρτυρίες 33 γυναικών παρουσιάζονται οι διώξεις που υπέστησαν, αυτές και οι οικογένειές τους, μετά την υπογραφή της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945.
Ορισμένες πήγαν στον Δημοκρατικό Στρατό για να σωθούν, ενώ άλλες συνελήφθησαν και είτε φυλακίστηκαν, είτε τις έστειλαν εξορία.
«Η πολιτική περίοδος που με έτρωγε ήταν 1940-50. Μια περίοδος από την οποία είχα βιώματα αλλά και που διαμορφώθηκε η πολιτική μου οπτική. Και δεν άλλαξα ακριβώς όπως δεν αλλάζεις –σε καμία περίπτωση– τον πρώτο σου έρωτα» δηλώνει η δημιουργός της ταινίας, Αλίντα Δημητρίου.
«Βρήκα τις Γυναίκες εκείνες που έφτιαξαν ιστορία. Όλες εκείνες που περπατάνε πλάι μας στις πλατείες, στην αγορά, στα μανάβικα και δεν έχουμε ιδέα για ότι έκαναν και αυτό, γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα. Απλά ξόδεψαν τα νιάτα τους για την πατρίδα τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν το μετάνιωσαν και είναι έτοιμες να ξανακάνουν το ίδιο.
»Και ας έχουν ψυχικές διαταραχές, ας είναι μερικές κουφές, ας έχουν ακόμη μερικές στο σώμα τους βόλια, ας βγάζουν έρπη όταν κάνουν αναμνηστικές εκδρομές. Μια από αυτές μου είπε: 'κοιμάμαι και ξυπνάω με το θάνατο. Βλέπω στον ύπνο μου ότι με σκεπάζουν με χώμα'» προσθέτει η σκηνοθέτης.
Το φιλμ θα προβληθεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στην αίθουσα «Π.Ζάννας» και ώρα 8:30 το βράδυ.
p.s.Στην μνήμη των γιαγιάδων μου...!