Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Η αδιαφορία είναι έγκλημα!

Κάθε χρόνο, 40.000.000 περίπου ζώα θανατώνονται για τη γούνα τους με τους πιο άθλιους και ανατριχιαστικούς τρόπους, προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος χαμηλό και να παραμείνει η γούνα τους ανέπαφη. Περίπου 30.000.000 ζώα εκτρέφονται για να θανατωθούν, ενώ άλλα 10.000.000 πιάνονται σε παγίδες στο φυσικό τους περιβάλλον. Πολίτες της Αθήνας διαδήλωσαν εχθές κατά της κατανάλωσης γούνας και το tvxs κατέγραψε τη διαμαρτυρία τους.
Ενώ το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού υποσιτίζεται, εκατομμύρια κιλά δημητριακών καταναλώνονται κάθε χρόνο για την τροφή ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους. Σε κάθε ζώο δίνονται 55 κιλά πρωτεΐνης για καλύτερη ποιότητα γούνας. Τα τελευταία χρόνια, ενώ στις δυτικές χώρες η χρήση της γούνας έχει περιοριστεί σημαντικά μετά από την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, στην Ασία, τη Ρωσία και την Άπω Ανατολή, εξαιτίας της ανεπαρκούς ενημέρωσης, η χρήση και το εμπόριο της γούνας είναι πολύ διαδεδομένα. Σε αυτή την αγορά απευθύνονται οι ευρωπαίοι γουνοπαραγωγοί. Το θέμα αφορά και την Ελλάδα. Στη Δυτική Μακεδονία, το Ελληνικό Κέντρο Γούνας ζητάει από το υπουργείο Ανάπτυξης επιδότηση για τη δημιουργία καινούργιων εκτροφείων γουνοφόρων ζώων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, επιχειρείται, τόσο στην πόλη της Αθήνας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα. Αυτό της μαζικής εξόντωσης – θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τον όρο γενοκτονία - όλων των σκυλιών και γατιών, αδέσποτων ή μη, μη-ελεγχόμενης γενετικής προέλευσης. Το εγχείρημα στοχεύει σε πόλεις καθαρές από ελεύθερα ζώα –επί του παρόντος σκυλιά και γατιά- αλλά και στην εξάλειψη της πιθανότητας ύπαρξης άλλων τέτοιων ζώων. Μέσω της εξασφάλισης ότι όλα ανεξαιρέτως τα οικόσιτα ζώα θα προέρχονται από ειδικά ελεγχόμενες μονάδες αναπαραγωγής. Το ΠΟΦΥΖΩ σε συνεργασία με το ΑΝΙΜΑL NET του Facebook πραγματοποίησε χθες ακτιβιστική διαμαρτυρία κατά της γούνας. Αφετηρία τους ήταν η Πλατεία Κολωνακίου. Περιόδευσαν στα μαγαζιά του Κολωνακίου και της Ερμού, με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος.
P.S.Εκδηλώσεις ενημέρωσης για το θέμα της γούνας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε 35 πρωτεύουσες όλου του κόσμου, με στόχο να καταγγελθεί ο άγριος βασανισμός των ζώων με αποκλειστικό σκοπό την μόδα και τη ματαιοδοξία.