Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Carlos Santana

Ο Carlos Santana γεννήθηκε το 1947 σε ένα χωριό του Μεξικού που λέγεται Αουτλάν. «Μυήθηκε» στην μουσική από τον πατέρα του που ήταν μουσικός και ασχολείτο με τα παραδοσιακά είδη μουσικής, αν και στον Κάρλος άρεσε περισσότερο η μουσική ροκ που εκείνη την εποχή κυριαρχούσε. Οι Santana αποτέλεσαν αφετηρία για πολλά μεταγενέστερα συγκροτήματα. Δίκαια τους αξίζει λοιπόν ο χαρακτηρισμός του καλύτερου μουσικού σχήματος στην ιστορία της ροκ. Hταν οι πρώτοι που έδωσαν στην ροκ μουσική μια άλλη διάσταση αναμειγνύοντάς την με καυτούς αφροκουβανέζικους ρθυμούς.


O Carlos Santana ήταν εκείνος που έδωσε το όνομά του στο συγκρότημα. Την θέση του σαν αρχηγός των Santana κατάφερε να τη διατηρήσει από το 1967 μέχρι σήμερα και συνεχίζει ακάθεκτος.Οι Santana είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της ροκ εδώ και τέσσερις δεκαετίες και από τους πρωτοπόρους της Αφρο-Λάτιν Ροκ μουσικής σκηνής. Για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του '60 στο Σαν Φρανσίσκο. Πολύ γρήγορα όμως ξεπέρασαν ακόμα και τους εαυτούς τους, έχοντας ένα δικό τους μουσικό στυλ που πολλά από τα μεταγενέστερα συγκροτήματα προσπάθησαν μέσα στα επόμενα χρόνια να αφομοιώσουν. Για περισσότερα από 45 χρόνια, ο αρχηγός του συγκροτήματος, ο Carlos Santana (που γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου στο Μεξικό) , κατάφερε να συνδιάσει την τζαζ και το φανκ με το δικό του μοναδικό ύφος και συνεχίζει να κάνει το ίδιο μέχρι σήμερα.



Η αρχική σύνθεση των Santana ήταν η εξής : Gregg Rolie, Michae Shrieve, David Brown, Marcus Malone και Mike Carabello. Μέσα στα επόμενα χρόνια πέρασαν κι άλλοι αξιόλογοι μουσικοί το κατώφλι των Santana. Μερικοί από αυτούς ο Jose Chepito Areas, ο Neal Schon, ο Tom Coster, ο Armando Peraza, ο Raul Rekow, ο Orestes Vilato και ο Coke Escovedo. Αλλά μέχρι το 1969 οι Santana ήταν γνωστοί μόνο σε ένα εξειδικευμένο ακροατήριο μέχρι που εμφανίστηκε στον ορίζοντα ο Carlos Santana.Η σχέση του Carlos Santana με τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 5 ετών όταν άρχισε να μαθαίνει τη μαγεία της μουσικής στο πλευρό του πατέρα του Jose, που έπαιζε παραδοσιακή μουσική. Παρ' όλο όμως που o μικρός Carlos μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ακολουθούσε τα αχνάρια της παραδοσιακής μουσικής, ήθελε να παίζει την μουσική που άκουγε στο ραδιόφωνο, το Rock 'n' Roll. Ο Carlos Santana ήταν μόνο 8 χρονών όταν εκείνος και η οικογένειά του άφησαν το Μεξικό μετακομίζοντας στην Τιχουάνα (1955). Εκείνη την εποχή ο μικρός Carlos παρέα με την κιθάρα του, ξεκινούσε την μουσική εξερεύνηση στα μονοπάτια της κιθάρας του B.B. King, του T. Bone και του John Lee Hooker με τον οποίον αρκετά χρόνια αργότερα συνεργάστηκε. Στην αρχή ο Carlos Santana έπαιζε σε τοπικά συγκροτήματα όπως οι T.J.'s. Το 1960 ο Carlos Santana και η οικογένειά του μετακόμισαν και πάλι. Αυτή τη φορά στο Σαν Φρανσίσκο όπου ο Carlos Santana έμεινε εκεί για περισσότερο από 25 χρόνια. Εκεί ξεκίνησε να αναμειγνύει το δικό του μουσικό στυλ με την μουσική κουλτούρα της πόλης. Ίσως ήταν το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη στιγμή όταν συνάντησε τους Santana στο φεστιβάλ του Woodstock. Το συγκρότημα εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που ο Carlos Santana πάντρευε την ροκ με τα στοιχεία της αφροκουβανέζικης μουσικής. Εξάλλου αυτό ήταν και το μυστικό της επιτυχίας του. Η συνεργασία τους από το 1967 και μετά, σήμανε το ξεκίνημα της μεγάλης καριέρας των Santana που χαρακτηρίζονται μέχρι σήμερα ένα από τα συγκροτήματα-σταθμός στην ροκ μουσική. Τα τρία πρώτα άλμπουμς των Santana είναι τρανά παραδείγματα. Τα 'Santana', 'Abraxas' και 'Santana III' έμειναν, το καθένα για αρκετούς μήνες, στις υψηλότερες θέσεις των αμερικάνικων charts. Τα δύο τελευταία μάλιστα έφτασαν και στην κορυφή για μερικές εβδομάδες. Αξίζει να θυμηθεί κανείς κλασικές επιτυχές των Santana από εκείνη την εποχή που ακούγονται ακόμα και σήμερα. Το χορευτικό 'Jingo', τη σύνθεση του Tito Puente 'Oye Como Va', καθώς και τη σύνθεση του Peter Green 'Black Magic Woman' διαχρονική ροκ επιτυχία όπως άλλωστε και το 'Samba Pa Ti'. Αυτό που εντυπωσίασε τους πάντες από την αρχή, ήταν το ακαταμάχητα ερωτικό σόλο της κιθάρας του Carlos Santana που συνδιαζόταν με το «αργόμπιτο» λάτιν που έφτανε αναπόφευκτα σε έναν μουσικό οργασμό. Όλα εκείνα το χρονικό διάστημα, ο Carlos Santana «έπαιρνε μαθήματα» από τον κιθαρίστα Sri Chimnoy και τον τζαζ μουσικό John McLaughlin. Το περίφημο άλμπουμ των Santana 'Love, Devotion And Surrender' είχε έντονες τζαζ επιρροές.

Το 1996 οι Santana τιμήθηκαν με το βραβείο για την διαρκή προσφορά τους στην μουσική. Συλλογές όπως τα 'Dance Of The Rainbow Serpent' και 'Live At The Fillmore '68' δείχνουν για μία ακόμα φορά πόσο μεγάλη είναι η επίδραση του Carlos Santana στο μουσικό ύφος του συγκροτήματος για σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες. Οι Santana αποτελούν αφετηρία για πολλά μεταγενέστερα συγκροτήματα. Δίκαια τους αξίζει λοιπόν ο χαρακτηρισμός του καλύτερου μουσικού σχήματος στην ιστορία της ροκ. Κατά την διάρκεια της καριέρας του διακρίθηκε πολλές φορές. Μεταξύ των διακρίσεων είναι το βραβείο «Grammy» το 1988. Με τον τελευταίο του δίσκο «Supernatural» ο Σαντάνα κατέκτησε την μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του. Κέρδισε 9 βραβεία Grammy, 3 Grammy λάτιν, και πούλησε περισσότερα από 25 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο.Ο ήχος της κιθάρας του είναι εύκολα αναγνωρίσιμος, πάντα γοητευτικός και έχουν μεγαλώσει μαζί του γενιές και γενιές, ενώ έχει συνεργαστεί με σπουδαίους και γνωστούς τραγουδιστές και μουσικούς.