Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Σαν σήμερα...

Καρκίνος στο μαστό: η συμβουλευτική αυξάνει την επιβίωση.
Η συμβουλευτική, μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης γυναικών που πάσχουν από καρκίνο στο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Συνεδρίες που εστιάζουν στη βελτίωση της διάθεσης, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και στην αλλαγή των συμπεριφορών υγείας φαίνεται πως μειώνουν το στρες και βοηθούν την ασθενή να ζήσει περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ' Cancer.' Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν ψυχολογικές παρεμβάσεις για τη μείωση του στρες εισάγονται νωρίς, βελτιώνουν την ψυχική υγεία, συμπεριφορές σχετικές με την αγωγή και πιθανόν το βιολογικό αποτέλεσμα. Αν αυτό ισχύει υπάρχει η πιθανότητα για βελτίωση όσον αφορά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο.
Ερευνητές στο Ohio State University βάσισαν τα ευρήματα σε έρευνα που διήρκεσε 11 χρόνια και έγινε σε περισσότερες από 200 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο μαστό.
Οι ασθενείς που είχαν συνεδρίες συμβουλευτικής είχαν περίπου 55% μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου σε σχέση με αυτές που δεν είχαν. Όσες πέρασαν από συμβουλευτική αλλά είχαν υποτροπή ήταν ελεύθερες από καρκίνο για 6 μήνες περισσότερο από τις ασθενείς της ομάδας ελέγχου (μειωμένο κίνδυνο κατά 45%.)
Η πρώτη ομάδα είχε επίσης λιγότερο από τον μισό κίνδυνο θανάτου (44%) από καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με αυτές που δεν ακολούθησαν συμβουλευτική. Επιπλέον είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.
Η ψυχολογική παρέμβαση μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι δευτερεύουσες στις ορμόνες του στρες και μπορεί να προάγουν την ανάπτυξη του καρκίνου ή τη μετάσταση, υποθέτουν οι ερευνητές. Συνιστούν, οι καρκινοπαθείς εκτός από φαρμακευτική αγωγή να αντιμετωπίζονται και για ψυχική αναστάτωση.
Τα αποτελέσματα συμπληρώνουν προηγούμενες έρευνες που ανακάλυψαν ότι η ψυχολογική παρέμβαση βελτίωσε σημαντικά το ψυχολογικό αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα στη συμπεριφορά και την υγεία.
p.s.To post είναι αφιερωμένο σε μια καλή μου φίλη που χάθηκε πριν δύο χρόνια μόλις 35 χρόνων χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη από οικογένεια,γνωστούς και φίλους...και μην ξεχνάτε κορίτσια η πρόληψη σώζει!