Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

N.Y.TIMES το πιό αισιόδοξο πρωτοσέλιδο

Associated Press
«Ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε. Με μία λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ κήρυξε την -ανεπιτυχή- ολοκλήρωση της επιχείρησης «Ιρακινή Ελευθερία», αλλά και της επιχείρησης «Διαρκής Ειρήνη», στο Αφγανιστάν, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αναμένεται να επιστρέψουν στη βάση τους τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες». Οσοι αναγνώστες προμηθεύτηκαν τους New York Times το πρωί της Τετάρτης από τους κεντρικούς σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον, του Λος Αντζελες, του Σαν Φραντσίσκο και της Φιλαδέλφειας, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Κι όμως, ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας ήταν σαφής. Στο κύριο άρθρο της, μάλιστα, η διεύθυνση ζητούσε συγγνώμη εκ μέρους όσων αρθρογράφων της υποστήριξαν στο παρελθόν τον πόλεμο και ανακοίνωνε την απόλυσή τους.
Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Στις οικονομικές της σελίδες, η εφημερίδα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θεσπίζεται από σήμερα και στο εξής ανώτατος μισθός για τα στελέχη των επιχειρήσεων, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15πλάσιο του κατώτατου μισθού ενός εργάτη. Επιπλέον, η καθολική και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη αποτελεί πλέον πραγματικότητα, ενώ ανακαλούνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες όσα οχήματα δεν είναι υβριδικά.
4 Ιουλίου 2009
Ακόμη και οι πλέον καλόπιστοι κατάλαβαν γρήγορα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Οι ειδήσεις της ημέρας ήταν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Αλλωστε, το γνωστό σύνθημα των ιστορικών Times κάτω από τον τίτλο («Ολες οι Ειδήσεις που Αξίζει να Καταγραφούν»), είχε υποστεί μία μικρή παραλλαγή («Ολες οι Ειδήσεις που Ελπίζουμε να Καταγραφούν»). Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ψευδεπίγραφης αυτής έκδοσης, η οποία κυκλοφόρησε σε 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα και προκάλεσε αίσθηση στην Αμερική, σκοπός τους ήταν να δείξουν πώς θα μεταμορφωθεί ο κόσμος μας αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Η αναγραφόμενη ημερομηνία εκτύπωσης ήταν άλλωστε συμβολική: 4 Ιουλίου 2009, Ημέρα Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, έξι μήνες σχεδόν μετά την ανάληψη των ηνίων της χώρας από τον 47χρονο Αφροαμερικανό. Το εγχείρημα κόστισε περίπου 100.000 δολάρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν από δωρεές και η προετοιμασία του διήρκεσε 6 μήνες. Ανάμεσα στους συντάκτες του «φύλλου» περιλαμβάνονται και τρεις δημοσιογράφοι των αυθεντικών Times, οι οποίοι, για ευνόητους λόγους, επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Το σίγουρο είναι ότι κανείς τους δεν τρέφει ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα για τον γνωστό αρθρογράφο της εφημερίδας τους, Thomas L. Friedman. Στη σελίδα με τις «Γνώμες» της ψεύτικης έκδοσης περιλαμβάνεται και υποτιθέμενο σχόλιο από τον κ. Friedman, όπου ο δημοσιογράφος απολογείται για την «άκριτη υποστήριξή του στην παγκοσμιοποίηση» και δηλώνει ότι αποχωρεί από την εφημερίδα. «Δεν θα ξανακρατήσω ποτέ στη ζωή μου στυλό, τουλάχιστον με σκοπό να γράψω». Με αυτήν τη φράση ξεκινάει το «αποχαιρετιστήριο άρθρο του» και συνεχίζει με την υπόσχεση ότι από εδώ και στο εξής δεν θα δημοσιοποιεί τις απόψεις του, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει και τη συμβουλή της συζύγου του, αποφεύγοντας στο μέλλον να έχει «οποιαδήποτε άποψη».
Στις 14 σελίδες των πλαστών Times περιλαμβάνεται και «συνέντευξη» της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στην οποία το δεξί χέρι του Τζορτζ Μπους εξομολογείται ότι γνώριζε πριν από το 2003 ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, αλλά το απέκρυψε από τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, αναγγέλλεται η ψήφιση νομοσχεδίου για την «εκλογίκευση» των κανόνων της αγοράς και η ανάκληση των αντιτρομοκρατικών προεδρικών διαταγμάτων του κ. Μπους, που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος, περιλαμβάνονται ακόμη και διαφημίσεις. Στην πλέον χαρακτηριστική από αυτές, μεγάλη εταιρεία εμπορίας πολύτιμων λίθων ανακοινώνει ότι θα διαθέσει μέρος των εσόδων της για την αποκατάσταση όσων παιδιών ακρωτηριάστηκαν στην Αφρική, δουλεύοντας σε παράνομα ορυχεία διαμαντιών.
Πέρα από την ποιότητα και το αιχμηρό χιούμορ, όμως, η εκτύπωση και διανομή ενός εκατομμυρίου και πλέον αντιτύπων εφημερίδας, από μία ολιγομελή ομάδα εθελοντών αποτελούν επιτεύγματα άξια λόγου.
Η ιστοσελίδα των πλαστών Times παρέμενε μέχρι χθες διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση: http://www. nytimes-se.com