Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008

Aποθήκες ψυχών...!

Απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας προαναγγέλλουν ότι θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου χιλιάδες κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τις άθλιες συνθήκες ζωής πίσω από τα κάγκελα. Οσοι αποφασίσουν να απέχουν από το συσσίτιο, θα παραδώσουν κείμενο με την υπογραφή τους στις γραμματείες των φυλακών, δηλώνοντας έτοιμοι να διεκδικήσουν… μέχρι τέλους τα στοιχειώδη, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθαριότητα και σωστή τροφοδοσία. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η Ενωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Κραυγή Ελευθερίας παρουσίασαν τα δεκαέξι αιτήματα των κρατουμένων. Μίλησαν επίσης για τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα έξω από τις φυλακές ζητώντας τη συμπαράσταση όλων.<<Οι ελληνικές φυλακές έχουν γίνει αβάσταχτες. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά πεθαίνουν κρατούμενοι, κακοποιούνται από το σωφρονιστικό σύστημα και αναγκάζονται να ζουν σε μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης» αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Ανάμεσα στα αιτήματα των φυλακισμένων ξεχωρίζουν η ανάγκη για εικοσιτετράωρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατάργηση της προφυλάκισης, η αντικατάσταση των φυλακών ανηλίκων με ιδρύματα προστασίας των νέων καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση όλων στις φυλακές που αποτελούν «άβατο». «Τα ιατρεία των φυλακών είναι απλά αναρρωτήρια που προσφέρουν πρώτες βοήθειες και δεν φροντίζουν τους αρρώστους. Γι’ αυτό και οι κρατούμενοι βγαίνουν από τις φυλακές με σακατεμένη την υγεία τους>>
P.S.Oι πραγματικοί εγκληματίες που οδηγούν στο θάνατο μαζικά δεκάδες ανθρώπους για χάρη του κέρδους κυκλοφορούν ελεύθεροι. Tα αφεντικά της Φαράν ή της Pικομέξ που στα θεμέλια των κτιρίων τους θάφτηκαν δεκάδες άνθρωποι με το σεισμό του ‘99 δεν καταδικάστηκαν ποτέ. Oύτε βέβαια οι καραβανάδες για τα “ατυχήματα” που έχουν γίνει στο στρατό, ούτε κανείς εργοδότης για τα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, που συνήθως τα πορίσματα των δικαστών έχουν πάντα την εξήγηση του “ανθρώπινου λάθους”.
Mία μελλοντική κοινωνία που θα βάλει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη θα βάλει σα στόχο να καταργήσει τα ταξικά δικαστήρια, τους νόμους και τα κολαστήρια των φυλακών, που ούτως ή άλλως έχουν χάσει το ρόλο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και λειτουργούν σαν αποθήκες ανθρώπων.
Aν αντί για φυλακές το κράτος αποφάσιζε να χτίσει σχολεία και εργατικές κατοικίες, αντί για αστυνομικούς να διορίσει εκπαιδευτικούς και γιατρούς για τα νοσοκομεία, να κρατήσει ανοιχτά τα κλειστά εργοστάσια και να δώσει δουλειά στους ανέργους, τότε είναι σίγουρο ότι θα μειώνονταν η εγκληματικότητα σε μεγάλο βαθμό. H κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι μία κοινωνία για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά χρειάζεται νόμους, δικαστήρια και φυλακές, γιατί μοιάζει λίγο πολύ με ζούγκλα.
Oμως τις ιστορικές στιγμές που η εργατική τάξη πήρε τα πράγματα στα χέρια της έχτισε μία κοινωνία πραγματικής ασφάλειας χωρίς τον φόβο του νόμου και της αστυνομίας. H Παρισινή Kομμούνα το 1871 ήταν μία πρώτη αποκάλυψη. Για πρώτη φορά στην ιστορία “η εθνοφυλακή έβγαλε τη λαιμητόμο και την έκαψε δημόσια”, αναφέρει ο Eνγκελς στην εισαγωγή του “Eμφύλιου Πολέμου στην Γαλλία”. Kαι ο Mαρξ περιγράφει: “Δεν γινόταν πια νυχτερινές διαρρήξεις και σταμάτησαν ολότελα οι κλοπές. Για πρώτη φορά ο δρόμοι του Παρισιού ήταν πάλι πραγματικά ασφαλείς. Kι αυτό χωρίς κανενός είδους αστυνομία. “Δεν ακούμε πια να γίνεται λόγος -είπε ένα μέλος της Kομμούνας- για φόνους ληστείες και επιθέσεις σε πρόσωπα. Φαίνεται πραγματικά σαν να τράβηξε μαζί της η αστυνομία στις Bερσαλλίες όλους τους συντηρητικούς φίλους της”. Oι νόμοι, τα δικαστήρια και οι φυλακές μέσα σε μία ταξική κοινωνία, όπου όσοι έχουν οικονομική δύναμη μπορούν να ασκούν πιέσεις στα MME, στο κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη λειτουργούν σε βάρος της πλειοψηφίας των απλών ανθρώπων και έχουν σαν στόχο τη νομιμοποίηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. H ίδια η κοινωνία σπρώχνει χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια, στην ανεργία και στο περιθώριο. Aυτή η βαρβαρότητα είναι η μεγαλύτερη μορφή μαζικής βίας που προκαλεί με τη σειρά της την εγκληματικότητα και τις βίαιες συμπεριφορές.
O Kαραμανλής και ο υπ.δικαιοσύνης είναι οι επικίνδυνοι εγκληματίες. Aπό αυτούς κινδυνεύει η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα. Eίναι οι παρανοϊκοί δολοφόνοι που έχουν βγάλει το πριόνι και απειλούν να τσακίσουν τις δουλειές, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους παιδικούς σταθμούς για να εξοικονομήσουν πόρους για νέους εξοπλισμούς και πολεμικές δαπάνες, για να στηρίξουν την κατοχή στο Iράκ που έχει κοστίσει τις ζωές 100.000 ανθρώπων.
Παλεύοντας ενάντια στις επιλογές του Mπους, του Kαραμανλή και της τάξης που στηρίζουν ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουμε λεφτά για τις ανάγκες μας και όχι για νέες φυλακές, για νομιμοποίηση των μεταναστών, για μείωση της καταστολής και της αστυνόμευσης. Kαι ταυτόχρονα δυναμώνουμε την πάλη μας για μία κοινωνία πραγματικής ισότητας και δικαιοσύνης, που θα κάνουμε πραγματικότητα το σύνθημα που φωνάζουμε στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία:”Kάντε την Πρεσβεία φοιτητική εστία και βάλτε το Mπους στα Mαγειρεία”.

10 σχόλια:

 1. Οι φυλακές σακατεύουν εκτός απο το σώμα και την ψυχή των κρατουμένων.Είναι ανύπαρκτη η έννοια του σωφρονισμού , δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα για την επανένταξη αυτών των ανθρώπων. Το αντίθετο ! Είναι ακόμα ένας κύκλος μέσα στον φαύλο κύκλο της σάπιας δικαιοσύνης με πουλημένους δικαστές, ανέντιμους δικηγόρους, βρώμικους μπάτσους κτλ . Καμία κυβέρνηση ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα. Τα δικαιόματα των κρατουμένων ακούγονται όσο διαρκεί κάθε φορά το θέμα μιας εξέγερσης στα δελτία ειδήσεων. Φυσικά δεν μιλάμε για τους "προνομιούχους" κρατούμενους, που μπορούν να πληρώσουν ένα μεγαλοδικηγόρο και καλύτερες συνθήκες κράτησης...μέχρι να "αθωωθούν"....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το θέμα είναι τι μπορούν να κάνουν οι έλληνες πολίτες , στο κόσμο της πληροφορίας ,για να φέρουν στο φως αυτές τις ντροπές και να αναγκάσουν τους διεθνείς οργανισμούς να ασκήσουν πιέσεις στη χώρα μας πριν κυλήσει ακόμα περισσότερο στην άβυσσο της απανθρωπιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαζί μ' αυτές τις αποθήκες ανθρώπων που ονομάζονται φυλακές όπου ανακατεύονται όλων των ειδών οι κρατούμενοι και όταν βγαίνεις έχεις βγάλει δυο πανεπιστήμια υπάρχουν και οι άλλες κρατήσεις που κρύβονται. Είναι τα τμήματα μεταγωγών και τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων όπου οι χώροι τους αερίζονται και βλέπουν φώς λιγότερο από το φώς που έχουν τα ζώα. Εκεί δεν στοιβάζονται απλώς άνθρωποι ποστιάζονται.Εκεί μπορείς να βρεθείς και για χρέος ελάχιστο στο Δημόσιο ή στο ΙΚΑ ή από πρόστιμο που δεν το πλήρωσες γιατί δεν σου ήρθε το χαρτί και θεωρήθηκες αγνώστου διευθύνσεως. Και παρά τό ότι δήλωσες στην εφορία στο ΙΚΑ ότι άλλαξες διεύθυνση.΄Η μπορείς να βρείς νέα παιδιά χρήστες ναρκωτικών, άρρωστα παιδιά που ποστιάζονται. Μην ξεχνάς ότι ο Καραμανλής και οι άλλοι ψηφίζονται και δεν μπορώ να δεχτώ ότι τόσος κόσμος δεν βλέπει. Πιστεύω ότι ο καθένας κοιτάει τη πάρτη του και καταλαβαίνει το πρόβλημα μόνον άμα του τύχει.Τίς άλλες φορές όταν είναι για τους άλλους σφυράει αδιάφορος.Ευτυχώς που μερικοί ακόμα ενδιαφέρονται ευτυχώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λες να μην είναι γνωστά σε όλους???
  Εγώ πιστεύω πως είναι...
  αλλά πάντα ο κόσμος βγάζει την κακία του.. και το μίσος του σε ομάδες που είναι αδύναμες να αντιδράσουν... Ειδικά όταν υπάρχει και ένα "δηθεν" γαμω-επιχείρημα περί δικαιοσύνης....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτά είναι που μας πηγαίνουν δεκάδες χρόνια πίσω είχα την ατυχία να φιλοξενειθώ σε κρατητήριο αστ. τμήματος και είδα το τι παίζετε μέσα εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ετσι είναι αλλά όπως σχολιάζει και ο albus genius δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούν απο την μια στιγμή στην αλλη μπουζουριασμένοι και τότε θα καταλάβουν πόσο αδύναμοι είναι απέναντι στην
  εξουσία και στα όργανα της.
  Τις Καλημέρες μου και καλή όρεξη στο παραδοσιακό Κυριακάτικο τραπέζι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος2/11/08 3:22 μ.μ.

  Τελικά είσαι στρατευμένος. Σπάνιο, αλλά και ψυχοφθόρο (;)

  ELIAZ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. eliaz στρατευμένος;ναί στο κίνημα των σκεπτόμενων ρομαντικών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. από την στιγμή που έχει χαθεί η έννοια της λέξης δικαιοσύνη, έχει χαθεί και το νόημα των φυλακών.. τουλάχιστον στην Ελλάδα. διότι στο εξωτερικό είναι μάλλον πιο σκληρά τα πράγματα..
  το prison break είναι κολλέγιο!!
  δεν ξέρω καν γιατί υπάρχουν στην χώρα μας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @kat
  Αν ενοείς το γκουαντάνεμο συμφονώ
  αλλά να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους κολαστήρια.Καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!