Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Καθυστερημένη αντίδραση ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν την Παρασκευή την εκτέλεση 13χρονης, με εντολή Σομαλών προεστών, οι οποίοι την κατηγόρησαν για «μοιχεία» μετά το βιασμό της, παρά το ότι είχε ζητήσει την προστασία τους.Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF, ανέφερε ότι η Αΐσα λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου στο στάδιο της πόλης Κισμάγιο στις 27 Οκτωβρίου, παρόντων χιλιάδων θεατών.Η Αΐσα είχε πέσει θύμα βιασμού από τρεις άνδρες ενώ διένυε μια μεγάλη απόσταση πεζή, για να επισκεφθεί τη γιαγιά της στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Ζήτησε από τοπικούς ισλαμιστές ηγέτες την προστασία τους. Ομως εκείνοι στράφηκαν εναντίον της, την κατηγόρησαν για μοιχεία και την καταδίκασαν σε θάνατο, σύμφωνα με την UNICEF και δημοσιεύματα πολλών ΜΜΕ.Η εκτέλεση της έφηβης προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως η επίσημη αντίδραση του ΟΗΕ σημειώθηκε μόλις την Παρασκευή.Μεγάλα τμήματα της Σομαλίας, μιας από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, παραμένουν ουσιαστικά εκτός ελέγχου της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας αλλά και τις ΗΠΑ. Η εξουσία της απειλείται από τους ισλαμιστές μαχητές της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο εναντίον της μετά την εκδίωξή τους από το μεγαλύτερο μέρος της χώρας --που ήλεγχαν-- το 2006.«Το συμβάν υπογραμμίζει την ακραία φύση της βίας που ασκείται σε βάρος των παιδιών και των γυναικών στη Σομαλία, κι εντείνεται από την αυξανόμενη αναρχία», ανέφερε η Ραντίκα Κουμαρασουάμι, επιτετραμμένη του ΟΗΕ για θέματα που αφορούν τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις.Η αξιωματούχος καταδίκασε τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε σε βάρος του κοριτσιού και ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία των ανηλίκων στη Σομαλία. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες χρησιμοποιούνται από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και συχνά ακρωτηριάζονται και χάνουν τη ζωή τους.«Είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας και των τοπικών αρχών να σταματήσουν τις παραβιάσεις αυτές και να διασφαλίσουν την καλύτερη προστασία των παιδιών»
P.S «ΜΗ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕΤΕ, μη με σκοτώσετε», έλεγε το κορίτσι λίγο πριν οι άνδρες που ήταν συγκεντρωμένοι γύρω του αρχίσουν να το λιθοβολούν. Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν την εκτέλεση του κοριτσιού... ε, και?Τι άλλαξε; εξασφαλίίστηκαν οι υπόλοιπες γυναίκες που ζούν στο πετσί τους την βία σε χώρες όπως αυτήν;

10 σχόλια:

  1. Η μόνη προστασία που μπορεί να δωσει η δύση σε αυτά τα άτομα είναι πολιτικό άσυλο..και υποστήριξη...
    Αλλιώς δεν γλυτώνουν από τους κάφρους...
    Να το καταδικάζουμε είναι εύκολο... πρέπει να συμπαρασταθούμε...
    Ο "πολιτισμός" μας πρέπει να αμείλικτος και ξεκάθαρος... σε τέτοιες πράξεις...
    Γιατί κάτι ακούστηκε για παρόμοιο περιστατικό στην Γερμανία...
    και πέρασε από το κόσκινο του πολιτικαλ κορεκτ..
    Καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον ΟΗΕ θα έπρεπε να τον χαρακτηρίζει η δράση κάτι το οποίο δεν συμβαίνει. Προς τι η έκπληξη λοιπόν που στερείται και της αντίδρασης ακόμα απέναντι στα όποια εγκλήματα κατά της ζωής ? Είναι ενα ωραιότατο πολύχρομο διακοσμητικό τοποθετημένο στο πιο ψηλό ράφι. Έχασε την επαφή του με την βάση και του είναι πολύ πιο εύκολο το κατόπιν εορτής....

    Καλή σου μέρα σύντροφε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μεταβατική κυβέρνηση, υποστηρίζεται από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιθιοπίας και τις ΗΠΑ.Τι προστασία και υποστήριξη περιμένουμε;
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά και χαρά σου συντρόφισα. Εξήντα ένα χρόνια μετά την δημιουργία του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ δράσης και αδράνειας, μεταξύ κρατικών και πολυεθνικών συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας να είμαστε τόσο απάνθρωποι. Είναι ποτέ δυνατόν; Ένα 13χρονο κορίτσι ήταν.. Αλοίμονο.
    Συγκλονίστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Jaki Το μεγάλο θέμα είναι η καθυστερημένη αντίδραση του Ο.Η.Ε.και όλου του (πολιτισμένου) κόσμου σε αυτή την βία.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/11/08 11:57 μ.μ.

    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση
    Φοβερό θέμα και διόλου σπάνιο στις χώρες αυτές
    Ο "πολιτισμός" μας έχει κάνει πολλές προσπάθειες, όχι όλες ειλικρινείς βέβαια, να έρθει σε επαφή με τους λαούς αυτούς
    Δυστυχώς η θρησκεία, που είναι τόσο ευλογία όσο και κατάρα, είναι το κυριότερο εμπόδιο.

    Άσχετο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το πνεύμα του blogger "akanonisti"
    Δεν είναι καλό ούτε χρήσιμο να είναι κανείς τόσο αντιδραστικός, όσο και να έχει πληγωθεί
    Χάνει ευκαιρίες να απολαύσει τα ωραία της ζωής και σίγουρα μετά το μετανιώνει
    Οπωσδήποτε έχει ανάγκη να νιώσει λίγη ειλικρίνεια και όχι ρουτίνα σε κάτι τόσο όμορφο όσο ο έρωτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα αλεξήνωρ.
    Ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια.Οσο για την akanonisti δεν νομίζω οτι έχω το δικαίωμα να πάρω θέση,εάν όμως παρακολουθήσεις τα post της θα δείς οτι κάνεις λάθος δεν είναι αντιδραστική και έχει φοβερό χιούμορ και άνθρωπος που έχει τη δύναμη να αυτοσαρκάζετε είναι σωστός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συγχαρητήρια για τήν ανάρτησή σου.Αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί η ευαισθησία εκδηλώνεται από άντρα!!
    σύνηθες περιστατικό σε χώρες ισλαμικές.αλλά και παγκόσμια η βία κατά τών γυναικών έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που αποτελεί επίσημα τήν πρώτη αιτία θανάτου! η γυναίκα ώς "πράγμα" .Επίσημα το μεγαλύτερο ποσοστό τών κοριτσιών πού βιάζονται ,βιάζεται από τόν ίδιο τους τόν πατέρα.
    δυστυχώς πολλά θέματα πού εικονίζουν μιά θλιβερή πραγματικότητα ,αυτή τής ζωής τών γυναικών σήμερα,και δυστυχώς παντού και στίς υποτιθέμενες πολιτισμένες χώρες!


    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ανθρωπιά δεν πρέπει να έχει φύλο.
    Η αλήθεια οτι οι γυναίκες σε θέματα σαν αυτό είναι πιο ευαίσθητες γιατί τα έχουν ζήσει στο πετσί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!