Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ελληνική Γραφή

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως 'τροφή για σκέψη' τα εξής:1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας'.Προωθήστε το post αυτό για την ενημέρωση του κόσμου για τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας!ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ: Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε1. τη γλώσσα,2. τη θρησκεία,3. τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ
p.s.Θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής : Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει το beaucoup - bocou, ή το couteau - couto. Aς τολμήσει να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought - thot, αντί wrought - rot, ή σε ένα Γερμανό να γράψει αντί Gemutsbeschaffenheit - Gemutsbesafenheit , ή αντί Erbschleicher - Erbsleiher και θα δούμε τι θα γίνει !!

4 σχόλια:

  1. Ό,τι κι αν είπε ο θείος Χένρυ...εμείς γινόμαστε όλο και πιο "λίγοι" απο μόνοι μας, χωρίς την έξωθεν κακή βοήθεια. Η ελληνική γλώσσα έχει υποστεί τέτοια κακοποίηση (δες ειδήσεις και θα καταλάβεις τι εννοώ) , που κόψιμο πάνω, ένα ράψιμο κάτω...σιγά την διαφορά που θα κάνουν. Εδώ ξεχάσαμε να μιλάμε ...πως γίνεται θυμόμαστε να γράφουμε ? Δεν ξέρω αν η επίθεση είναι ανθελληνική, δεν ξέρω κάν αν είναι επίθεση. Τις περισσότερες φορές μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Για πάρα πολλές λέξεις που χησιμοποιούμε καθημερινά...δεν γνωρίζουμε την μετάφράση τους στα Ελληνικά ! ...Σιγά σιγά θα μπούμε στο τσουβάλι γιατί θέλει ο κώλος μας να φορέσει βρακί ευρωπαϊκό ! Ψοφάει για "how do you do" και fast food ...η ψωροκώσταινα !

    Τις καλημέρες μου σύντροφε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα συντρόφισα!
    Καυστική και σωστή στα σχόλια οπως πάντα.Εκεί που το κακό είναι μεγαλύτερο είναι στα παιδικά.Tο παιδί δεν μαθαίνει σωστά Ελληνικά, εξαιτίας των ανακριβών μεταφράσεων και των λαθών σε μεταγλωττίσεις και υπότιτλους και των φτιαχτών λέξεων στις παιδικές σειρές (π.χ. "στρουμφίζω"). Πανέμορφες ελληνικές λέξεις χάνονται η υποκαθίστανται από ξενόφερτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μην γινόμαστε πιο λίγοι και με το κανάλι μάθαμε και το δίαυλο. Και το στρουμφίζω εισήχθη ως νεολογισμός όπως κάποτε κατακτήσαμε την πόρτα. Απλά πρέπει να προσέχεις λίγο μερικούς που εκτονώνονται. Παλιότερα δεν επιτρέπανε να χρησιμοποιούμε μικτή γλώσσα δηλαδή δημοτική και καθαρεύουσα. Τελικά αφού αλληλοσκοτωθήκαμε-έτσι γίνετε πάντα οι αλήθειες δεν στέκουν χωρίς αίμα- καταλάβαμε ότι η ελληνική είναι διαχρονική γλώσσα ενιαία και δεν διακρίνεται αν και μερικοί ακόμη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διαφορετική γλώσσα. ΄Ισως δεν θα ξέρεις ορισμένοι φωστήρες παλιότερα, συντοπίτες του κυρίου, δεν ήθελαν στο πανεπιστημιό τους να μιλούν Ελληνικά μόνο αγγλικά. Και μια δικιά μας εδώ δεν ήθελε τα Ελληνικά αλλά τα αγγλικά. ΄Οταν είσαι αποφασισμένος να παλέψεις για κάτι δεν το χάνεις. Θα μου πεις ποιος θα παλέψει; Ποτέ δεν ξέρεις. Νάχεις εμπιστοσύνη στους ανθρώπους.Ζήσαμε τόσα χρόνια όταν άλλοι πολιτισμοί χαθήκαν. Και ζήσαμε και μέσα σε διχόνοιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλη αλήθεια ποιός θα παλέψει;
    Τι να πω; βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα και σωστοί δάσκαλοι.Δάσκαλοι που θα κάνουν σωστά αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας και θα γραφτούν σωστά βιβλία για να διδάξουν την γλώσσα στα παιδιά και ρωτάω .Μήπως ξέρει κανείς πόσες λέξεις εχει το λεξιλόγιο των παιδιών μας σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!