Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Ζιγκ-ζαγκ για απαγόρευση βιβλίου...

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ζιγκ-ζαγκ με επιχειρήματα... μούχλας για την απαγόρευση βιβλίου
Στην ανάκληση της δικαστικής απόφασης, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από νομικούς και ανθρώπους της τέχνης και με βάση την οποία είχε αποσυρθεί από τις σχολικές βιβλιοθήκες το βιβλίο «Ζιγκ-Ζαγκ στις Νεραντζιές» στοχεύει η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου με την αίτηση που συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών . Η επίμαχη «ετυμηγορία» φέρει την υπογραφή του δικαστή Δημήτρη Γαβαλά, ο οποίος όχι μόνο είχε κάνει δεκτή την αίτηση του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη, που ζητούσε την απόσυρση του βιβλίου από τις σχολικές βιβλιοθήκες, αλλά στο σκεπτικό του «ξεπερνούσε τις ιδεολογικές ακρότητες του αιτούντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της συγγραφέως Νίκος Σκούτας, περιλαμβάνοντας «ύμνους ακόμα και για τους βασιλείς και τη βασιλευομένη δημοκρατία»! Η πρωτοφανής απόφαση μάλιστα είχε προκαλέσει την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη, ο οποίος με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων ζητούσε να ελεγχθεί πειθαρχικά ο δικαστικός λειτουργός που την είχε εκδώσει. Στη... σκιά εκείνης της απόφασης έγινε η συζήτηση της αίτησης για την ανάκλησή της μέσα σε ένα κατάμεστο από κόσμο ακροατήριο που δεν παρέλειπε να διατυπώνει μεγαλόφωνα τις αντιδράσεις του στις τοποθετήσεις του Κ. Πλεύρη, ο οποίος επιχείρησε να καταδείξει τη βασιμότητα των δικών του θέσεων ισχυριζόμενος ότι το επίδικο βιβλίο είναι «άσεμνο, πορνογραφικό και αισχρό και ότι οι αναγνώστες του εκμαυλίζονται ηθικώς από το περιεχόμενό του». Από την πλευρά της συγγραφέως εξετάστηκε στο δικαστήριο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος επισήμανε: «Το βιβλίο είναι από τα πιο γλυκά μυθιστορήματα της τελευταίας γενιάς και έχει βραβευτεί. Ένα μυθιστόρημα είναι έργο τέχνης και συγκροτεί μία ενότητα. Αν απομονώσουμε δέκα λέξεις και τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, μπορεί να τη βγάλουμε έργο με πορνογραφικό περιεχόμενο. Με τη μέθοδο του κ. Πλεύρη οποιοδήποτε έργο μπορεί να χαρακτηριστεί άσεμνο. Διαβάζοντας την προηγούμενη απόφαση ένιωσα απογοήτευση. Έχουμε γίνει ρεζίλι των σκυλιών. Εδώ επιβάλλεται η αντίληψη «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Έχει δυσφημιστεί η προσωπικότητα της κ. Σωτηροπούλου και το επίπεδο της χώρας μας». Από την... αντίπερα όχθη υπέρ των απόψεων Πλεύρη τάχθηκε ο μάρτυρας κ. Σιώτης, ο οποίος είπε: «Η συγγραφέας είναι ελεύθερη να γράφει ό,τι επιθυμεί, αλλά το βιβλίο δεν είναι κατάλληλο για σχολικές βιβλιοθήκες. Δεν προσφέρει τίποτα στους μαθητές. Τα παλιά βιβλία είναι σαν τη... μούχλα. Από τη μούχλα όμως, βγήκε η πενικιλίνη που έσωσε τον κόσμο». Η πρόεδρος του δικαστηρίου αφού άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
P.S.Πάρτε τα όλα πάρτε τα βάλτε φωτιά και καύτετα!

14 σχόλια:

  1. Καλύτερη διαφήμηση δεν θα μπορούσε να έχει το βιβλίο ! Αυτοί οι Πλεύριδες......πόσα κιλά μαλάκες να είναι άραγε ? Ρητορικό το ερώτημα.

    Τις καλημέρες μου σύντροφε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να υποθέσω πως δεν ήταν στα βιβλία του Αδωνη που κάηκαν...
    Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    Από την μιά κλαίνε που του τα καίνε.. από την άλλλη φωνάζουν....

    Καλημέραααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι καραγκιόζηδες έχουν εκτραχυνθεί και κάνουν χοντράδες.
    Καλημέρα συντρόφισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι μόνο ότι φωνάζουν οι φασίστες είναι και η κυβέρνηση που ασκεί οικονομικό διωγμό και που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει αυτόν τον οικονομικό διωγμό του βιβλίου, με το οικονομικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή.
    Καλημέρα σας Κυρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/12/08 6:33 μ.μ.

    ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΛΟΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ
    #$#$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ #$#$
    Αχ κουνελάκι κουνελάκι ξύλο που θα το φας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τήν προηγούμενη χρονιά ,Διευθυντής είχε εκφράσει παρεμφερείς απόψεις απαγορεύοντας στα παιδιά να επισκεφθούν έκθεση του Πικάσο!!,τότε είχε κάνει παρέμβαση και ο υπουργός Παιδείας -πρός τιμή του-,καταδικάζοντας το περιστατικό..
    η ίδια η συγγραφέας πάντως λέει"«Δεν πρόκειται να απολογηθώ για το βιβλίο μου. Τα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και πορνογραφίας είναι σαφή και εύληπτα, ακόμα και για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Αλλά βέβαια η ηθικολογία χρειάζεται το πορνό, διψάει για “αμαρτία”, γιατί έτσι μόνο μπορεί να ορίσει τον εαυτό της».
    οπότε τι να πεί κανείς περισσότερο
    ..και μή χειρότερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Καλημέρα κόκκινη κίσσα!
    Η προσπάθεια απαγόρευσεις του βιβλίου και οι ακραίες αντιδράσεις από διάφορους χώρους, αναδεικνύουν δυστυχώς την συντηρητικότατη τάση της κοινωνίας μας να εμμένει και να υποθάλπει ρατσιστικά απωθημένα, εκδικητικές εθνικιστικές υπερβολές και ανισότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/12/08 10:32 π.μ.

    Δεν εχω διαβάσει το βιβλίο είμαι ομως αντίθετη σε κάθε είδους απαγορεύσεις!
    Καλημέρα.
    marian.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν το έχω διαβάσει. Είχα διαβάσει παλιά το "χοιροκάμηλος" που δεν μου άρεσε καθόλου κι από τότε την απέφευγα. Αλλά η τσούχτρα έχει δίκιο: όταν σε πολεμάνε οι πλεύρηδες, μόνο σωστός μπορεί να είσαι.
    κατά τα άλλα, είπαμε: τα βιβλία δεν είναι εμπορεύματα, θα έπρεπε μόνο να χαρίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελεος..
    Το βιβλίο είναι πραγματικά μια χαρά το εχω διαβασει..
    Και μου άρεσε..
    Απορώ με τους εγκεφάλους μερικών..
    Θλιβερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. elfoula έχεις δίκιο τα βιβλία πρέπει να χαρίζονται.

    marian.Κάθε είδους απαγορεύσεις είναι καταδικαστέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Roadartist.Το θλιβερό σ'αυτές τις υποθέσεις είναι οτι υπάρχουν Δικαστές που τις εκδικάζουν αντί να τις απορίπτουν χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημερα.
    Για όσους τυχόν δνε το γνωρίζουν, ειχε προηγηθεί καταδίκη βιβλκίου του Πλεύρη που μεταξύ άλλων έγραφε :
    " ...Εβραίοι ; μεσα σε 24 ωρες και στο απόσπασμα ! "
    ως ρατσιστικό και τελοσπάντων κακό.
    Γι αυτο μετα ο Πλεύρης κυνήγησε το βιβλίο της Σωτηροπούλου.
    Διαβάστε ΕΔΩ

    Η καταδίκη και το ...κάψιμο βιβλίων ειναι του Μεσαίωνα. Και κακώς δικάζονται βιβλία, εκτός εαν κάποιοι επιθυμούν να λογοκρίνουν γραφόμενα και κατ επέκταση μπορεί -μπορεί λεω- να θελήσουν να λογοκρίνουν με παρόμοιο τρόπο και τα μπλόγκς !
    Θα στο κλείνουν δηλαδη η θα σε κυνηγάνε επειδη έγραψες κάτι που σε κάποιους δεν αρέσει.

    Η λογοκρισία γραπτών ανοίγει δρόμο να έχουμε ενα σωρό δίκες βασιζόμενες σε προηγούμενες αποφάσεις κατά βιβλίων. Ειναι πολυ σοβαρό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!