Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Η αδιαφορία είναι έγκλημα!

Κάθε χρόνο, 40.000.000 περίπου ζώα θανατώνονται για τη γούνα τους με τους πιο άθλιους και ανατριχιαστικούς τρόπους, προκειμένου να διατηρηθεί το κόστος χαμηλό και να παραμείνει η γούνα τους ανέπαφη. Περίπου 30.000.000 ζώα εκτρέφονται για να θανατωθούν, ενώ άλλα 10.000.000 πιάνονται σε παγίδες στο φυσικό τους περιβάλλον. Πολίτες της Αθήνας διαδήλωσαν εχθές κατά της κατανάλωσης γούνας και το tvxs κατέγραψε τη διαμαρτυρία τους.
Ενώ το 20% του ανθρώπινου πληθυσμού υποσιτίζεται, εκατομμύρια κιλά δημητριακών καταναλώνονται κάθε χρόνο για την τροφή ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους. Σε κάθε ζώο δίνονται 55 κιλά πρωτεΐνης για καλύτερη ποιότητα γούνας. Τα τελευταία χρόνια, ενώ στις δυτικές χώρες η χρήση της γούνας έχει περιοριστεί σημαντικά μετά από την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, στην Ασία, τη Ρωσία και την Άπω Ανατολή, εξαιτίας της ανεπαρκούς ενημέρωσης, η χρήση και το εμπόριο της γούνας είναι πολύ διαδεδομένα. Σε αυτή την αγορά απευθύνονται οι ευρωπαίοι γουνοπαραγωγοί. Το θέμα αφορά και την Ελλάδα. Στη Δυτική Μακεδονία, το Ελληνικό Κέντρο Γούνας ζητάει από το υπουργείο Ανάπτυξης επιδότηση για τη δημιουργία καινούργιων εκτροφείων γουνοφόρων ζώων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, επιχειρείται, τόσο στην πόλη της Αθήνας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα. Αυτό της μαζικής εξόντωσης – θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τον όρο γενοκτονία - όλων των σκυλιών και γατιών, αδέσποτων ή μη, μη-ελεγχόμενης γενετικής προέλευσης. Το εγχείρημα στοχεύει σε πόλεις καθαρές από ελεύθερα ζώα –επί του παρόντος σκυλιά και γατιά- αλλά και στην εξάλειψη της πιθανότητας ύπαρξης άλλων τέτοιων ζώων. Μέσω της εξασφάλισης ότι όλα ανεξαιρέτως τα οικόσιτα ζώα θα προέρχονται από ειδικά ελεγχόμενες μονάδες αναπαραγωγής. Το ΠΟΦΥΖΩ σε συνεργασία με το ΑΝΙΜΑL NET του Facebook πραγματοποίησε χθες ακτιβιστική διαμαρτυρία κατά της γούνας. Αφετηρία τους ήταν η Πλατεία Κολωνακίου. Περιόδευσαν στα μαγαζιά του Κολωνακίου και της Ερμού, με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος.
P.S.Εκδηλώσεις ενημέρωσης για το θέμα της γούνας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε 35 πρωτεύουσες όλου του κόσμου, με στόχο να καταγγελθεί ο άγριος βασανισμός των ζώων με αποκλειστικό σκοπό την μόδα και τη ματαιοδοξία.

25 σχόλια:

  1. Εδώ φίλε μου το κέρδος αδιαφορεί για τους ανθρώπους..λες ν' άφηνε απ' έξω τα ζώα ? Όλα μπροστά μας θα τα βρούμε όμως....

    Καλό απόγευμα σύντροφε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συντρόφισσα Καλησπέρα.Και καλά εμείς να τα βρούμε μπροστά μας τα παιδιά τι φταίνε να πληρώσουν τα δικά μας αίσχη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/2/09 7:32 μ.μ.

    Αυτά τα φοβερά εγκλήματα ποιος,πού, πότε θα τα σταματήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τα ζώα που τις φοράνε...Σορρυ που βρίζω τα ζωάκια κιολας....Καλησπέρα Τάντομ...Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/2/09 10:41 μ.μ.

    Εχει δίκιο η Δήμητρα αν δεν τις φοράγανε αυτές οι καρακάξες οι έμποροι δεν θα είχαν λόγο να τα κάνουν όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχω ξεκάθαρη άποψη για το σημερινό θέμα...
    Οχι..γούνα δεν έχω... αλλά έχω δερμάτινο..και τρώω κρέας....
    Είμαστε το πιο άγριο ζώο.... ως γνωστόν...
    Δεν ξέρω αν η γούνα με ενοχλεί... πιο πολύ τα έγκληματα που κάνουμε....
    Τώρα που το σκέφτομαι....μάλλον όχι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. fraklin.Οταν θα σταματήσουμε να αγοράζουμε προϊόντα που παράγονται από αυτά τα ζώα νομίζω ότι κάτι μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημητρούλα Καλημέρααααα!Δυστυχώς, όπως θα έχεις διαπιστώσει και η ίδια, το εμπόριο γούνας "καλά κρατεί" και δεν υπάρχει μαγαζί πλέον (εκτός σπανίων εξαιρέσεων) που δεν τη μοστράρει στη βιτρίνα του, ενώ πλήθος κυριών βολτάρουν στους δρόμους φορώντας ως επί το πλείστον γούνινους γιακάδες αλλά και ολόκληρες γούνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. marian.Ποιός λογικός άνθρωπος δεν θα συμφωνήσει με την Δήμητρα.Όσο για το καρακάξες και αυτές ζώα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλή μου akanonisti.Ολοι μαζί πρέπει να βάλουμε τέλος σ'αυτή τη "μόδα" χωρίς έλεος. Ας δείξουμε στον κόσμο τον πόνο και τη δυστυχία που προκαλεί αυτό το αιματηρό εμπόριο σε εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο.
    Παρακαλούμε προωθήστε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/2/09 9:39 π.μ.

    Σεβασμό και αγάπη στη φύση και στη ΖΩΉ Μικρή και Μεγάλη με κάθε μορφή και σχήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Que barbaro, che! (όχι, δεν αναφέρομαι στο βάρβαρο έθιμο που περιγράφεις, έκφραση θαυμασμού είναι αυτή στα αργεντίνικα ισπανικά)
    Νομίζω ότι η φωτό τα λέει όλα. Όσο για το δερμάτινο, δεν ξέρω ρε παιδιά, εμένα με αηδιάζει η ιδέα να φοράω ένα δέρμα επάνω μου!

    (καλά τι να σου πω τώρα με την Adriana που έβαλες να παίζει. Με συγκινεί αυτό το τραγούδι, γιατί είναι αφιερωμένο στον Goyeneche: garganta con arena (λαιμός-λαρύγγι με άμμο) ίσως γιατί κάπως έτσι ακουγόταν και η φωνή του Goyeneche. GRACIAS!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά ποιος από αυτά τα τέρατα περιμένεις να σεβαστεί την φύση και ακόμη περισσότερο την ζωή.
    Καλησπέρα yma!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλάρα Αργεντίνε.Η ανθρώπινη ματαιοδοξία ας πάψει να είναι η αιτία θανάτωσης αυτών των ζώων.
    Οσο για την Αdrian η επιθυμία σου διαταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/2/09 9:32 π.μ.

    Σύντροφε tanto δυστυχώς ξέρω και κάτι δήθεν οικολόγες που τις φοράνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μιλάς για κάτι χαζογκόμενες που κυκλοφορούν στο κολονάκι και στα πρωινάδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αχ και να ήταν μόνο οι γούνες και τα δερμάτινα, είναι επίσης και τα "άιβορυ", κοινώς προϊόντα από ελεφαντόδοντο, είναι οι τσάντες και οι ζώνες "κροκό", είναι τα δελφίνια που σκοτώνονται γιατί απλά κολυμπούσαν εκεί που οι ψαράδες άφησαν τα δύχτια τους, αφήστε και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!!! Είμαστε οι χειρότεροι δολοφόνοι, είμαστε....
    Χαιρετώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή μου ποδηλάτισσα καλησπέρα. Να βρε κοπελιά γιατί έχεις αϋπνία ή Insomnia είσαι ευαίσθητη και σκεπτόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. tantoguanto
    ο άνθρωπος είναι το αγριότερο τών ζώων.Προσωπικά δέν αισθάνομαι καθόλου περήφανη για το είδος μας.Ολοι μας ξέρουμε ότι ο δείκτης πολιτισμού της ανθρωπότητας ολόκληρης , κρίνεται από τήν συμπεριφορά της απέναντι στα ζώα,και τίς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
    η πραγματικότητα μας δίνει τήν απάντηση για τόν "πολιτισμό μας".
    είναι ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρέπει γλυκιά κίσσα εμείς οι μεγαλύτεροι να κάνουμε ότι μπορούμε και ακόμη παραπάνω για να έχουμε κάτι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από μια μικρή έρευνα που έχω κάνει (μια ζωή..)είμαι σίγουρη ότι η εκμετάλλευση των ζώων και ο εξευτελισμός τους από τον γελοίο άνθρωπο θ ασταματήσει την ημέρα που θα καταστραφεί ο πλανήτης.
    Ως τότε, κάτω οι ξεκωλιάρες που φοράνε γούνα, οι κυνηγοί, οι μαμάδες που σέρνουν τα παιδιά στο τσίρκο, οι πολιτείες που αδιαφορούν για τα αδέσποτα, οι ιδιώτες που δεν σέβονται τη ζωή των υπέροχων, αθώων αυτών πλασμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. tsaousa και εγώ τι να πω τώρα τα είπες όλα.Μόνο να ευχηθώ να πέσεις έξω στις προβλέψεις σου για την εκμετάλλευση των ζώων και να καταφέρουμε να σταματήσει πολύ νωρίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μια βόλτα στο Κολωνάκι χειμωνιάτικα και μπορεί να σε πείσει ότι το έγκλημα συντελέστηκε πριν πολλααααά χρόνια, με εκατοχρονίτισσες κυράτσες να φοράνε τσιντσιλά ολούθε.
    Κάποιος τρελός θα βρεθεί να τις μπογιατίσει...
    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δυστυχώς φιλενάς τα τσιντσιλά τα φοράνε και κάτι αγάμητα τσόλια που το παίζουνε γκόμενες!Μωρέ ξεβράκωμα θέλουνε...
    Φιλιά και Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!