Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Οχι στις παρελάσεις.

Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτέλεσε την αφορμή για να εκδηλωθεί η συσσωρευμένη οργή και το μίσος από πλευράς της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας της οποίας έχουν κλέψει τα πάντα και συνέχιζε να μένει αμέτοχη σε ένα παιχνίδι με πρωταγωνιστές σκάνδαλα – παπάδες – κουμπάρους – μίζες – ξεπούλημα δημόσιας υγείας και παιδείας, και κομπάρσο την ίδια. Η εξέγερση του Δεκέμβρη δεν ήταν παρά η απαίτηση του αυτονόητου, να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Οι μαθητές, ίσως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι, ζουν στο ασφυκτικό περιβάλλον σχολείου – σπιτιού – φροντιστηρίου κάτω από τις πιο εντατικοποιημένες συνθήκες. Αφού τους είχαν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα να φανταστούν, να ονειρευτούν και να επιλέξουν το μέλλον τους, ενώ τα πάντα είναι για αυτούς ένα “πρέπει”, είδαν το κράτος να τους ορίζει και πόσο θα ζήσουν.
Πλησιάζοντας στην 25η Μαρτίου, και ενώ όλα έχουν επανέλθει στην κανονικότητα, θα δούμε και πάλι την προσπάθεια του κράτους να υπερτονίσει την εθνική ενότητα στους κόλπους της κοινωνίας. Μιας ενότητας ανύπαρκτης αποσπώντας τα αντανακλαστικά της κοινωνίας από τα ουσιαστικά κοινωνικά ζητήματα και την επίθεση κράτους και κεφαλαίου απέναντι στα δικαιώματά της. Ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να γαλουχήσει εκ νέου συνείδηση στους ήδη εξεγερμένους μαθητές, να τους πειθαρχήσει σε μικρούς άβουλους στρατιώτες μέσω της παρέλασης.
Υποτίθεται ότι η παρέλαση είναι μια επίδειξη του “ανθού” της νεολαίας της χώρας προς τιμήν των αγωνιστών του παρελθόντος. Αλλά είναι αυτή όλη η αλήθεια; Ας σκεφτούμε τα χαρακτηριστικά της παρέλασης...
Άνθρωποι με ομοιόμορφη εμφάνιση και πανομοιότυπο ύφος. Ίδια ρούχα, ίδια χρώματα. Περπατούν συντεταγμένα και πειθήνια. Χαιρετούν τον “αρχηγό” και καμαρώνουν. Εμβατηριακή μουσική με επιβλητικό ρυθμό. Οι καλύτεροι μπροστά – μπροστά. Οι “κακοί” πίσω.
Όλη αυτή η σύνθεση υποτάσσει το διαφορετικό και πνίγει τον αυθορμητισμό. Γιατί να μη μπορώ να περπατάω όπως θέλω; Γιατί να μη μπορώ να φοράω ό,τι θέλω; Έκαναν κι οι αγωνιστές του '21 μπαμπά παρελάσεις με τα καλά τους; (Οι αγωνιστές του '21 παιδί μου, ζούσαν στο βουνό γιατί ήταν παράνομοι και δεν είχαν βρακί να φορέσουν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Η όλη διαδικασία της παρέλασης είναι βασισμένη σε αρχές μιλιταριστικού χαρακτήρα, που βρίσκουν εφαρμογή σε φασιστικά καθεστώτα. Ένα σύνολο ερεθισμάτων με σαφείς καταβολές και προεκτάσεις. Μια ολόκληρη διαδικασία που διαφημίζει την απόλυτη ομοιομορφία (όσο πιο συντονισμένες είναι οι κινήσεις τόσο πιο πειθαρχημένο θεωρείται το σύνολο – στράτευμα που τις εκτελεί), που επιδεικνύει την υποταγή του στον αρχηγό και που διαλαλεί το “αξιόμαχο” της νεολαίας.
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ – ΚΡΑΤΟΥΣ
Αλήθεια πότε πρωτοέγιναν παρελάσεις στην Ελλάδα; Ήταν ο Μεταξάς, ο δικτάτορας και ένθερμος θαυμαστής του Χίτλερ, που υιοθέτησε τη ναζιστική αυτή συνήθεια οπότε ξεκίνησαν να γίνονται γίνονται οι μαθητικές παρελάσεις. Και ακόμα πιο παλιά ο Φρειδερίκος της Πρωσίας που υποχρέωσε τους φαντάρους του να κάνουν αυστηρές, μηχανικές κινήσεις σαν ανδρείκελα.
Πιστός στο παραπάνω πνεύμα ο θεσμός της παρέλασης είναι υποχρεωτικός για τα παιδιά των ελληνικών σχολείων, σαν να πρόκειται για μάθημα (που γίνεται σε ημέρα επίσημης αργίας του κράτους) με σκοπό την “εθνικά υπερήφανη” διαπαιδαγώγησή τους με ένα θεσμό που ουσιαστικά το μόνο που έχει να τα μάθει είναι πως να σκύβουν το κεφάλι και πως να ενεργούν με μηχανικό τρόπο, σαν να μην είναι άνθρωποι αλλά ρομπότ.
Και που τροφοδοτεί το μικρόβιο της εθνικής υπερηφάνειας και ανωτερότητας, το ζιζάνιο του πολέμου αντί για τον σπόρο της συναδέλφωσης των λαών, της πανανθρώπινης αλληλεγγύης και της ειρήνης. Το μικρόβιο αυτό δε διστάζει το ελληνικό σχολείο να το επιβάλει με τη βία στους μαθητές (απουσίες, απειλές για αποβολή σε όποιον δε λάβει μέρος αδικαιολόγητα στην παρέλαση) και τους καθηγητές που αρνούνται να συμμετέχουν στην παρέλαση.
ΣΧΟΛΕΙΑ: ΟΡΓΑΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Το σχολείο λοιπόν αποτελεί μια μονάδα κοινωνικού ελέγχου ως προς το χώρο (κλειστές από το περιβάλλον σχολικές μονάδες), το χρόνο (έλλειψη ελεύθερου χρόνου, χρονική διάταξη των μεταδιδόμενων γνώσεων) και το κυριότερο ως προς τη γνώση.
Η γνώση δεν είναι ελεγχόμενη μόνο ως προς το περιεχόμενό της, αλλά και στους τρόπους αφομοίωσης και εξέτασής της. Η εξουσιαστική μορφή της αφομοίωσης είναι εμφανής μέσω των κοινωνικών ρόλων που παράγει. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν την αυθεντία του δασκάλου, που μεταδίδει μονόπλευρα τη γνώση ενώ συγχρόνως επιβάλλεται στην τάξη μέσω του φόβου (π.χ. Αποβολές). Μέσω των εξετάσεων η γνώση μεταμορφώνεται σε ποσότητα, ενώ προωθείται η εξατομίκευση και το σπάσιμο της συλλογικής δράσης αφού η αξιολόγηση είναι ατομική και ανταγωνιστική.
Η σχολική εκπαίδευση λοιπόν έχει διπλό χαρακτήρα. Από τη μια την αναπαραγωγή και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και από την άλλη τη μετάδοση της κυρίαρχης ιδεολογίας
ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ;
Το σχολείο παράγει ανθρώπους πειθαρχημένους και υπάκουους, ενώ καλλιεργώντας τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, ωθεί το μαθητή (αποπροσανατολίζοντας τον από τα πραγματικά του προβλήματα) να βλέπει ως εχθρούς τους άλλους λαούς κι όχι τα αφεντικά, που θα τον εκμεταλλεύονται και θα τον καταπιέζουν στο μέλλον. Έτσι το σχολείο εξυπηρετεί τα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου.
Στο σχολείο οι μαθητές υποβάλλονται σε εθνικιστικές λογικές μέσω μεθόδων όπως η υποχρεωτική συμμετοχή σε εθνικούς εορτασμούς και παρελάσεις, η επιβολή της προσευχής, η υποταγή σε εθνικά σύμβολα καθώς και μέσω της ίδιας γνώσης που παρέχει (π.χ. εκμάθηση της εθνικής ιστορίας διαστρεβλωμένης και χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από την πλευρά των μαθητών).
Ακόμα, μια άλλη λειτουργία του σχολείου είναι και η αφομοίωση των αλλοεθνών, που πραγματοποιείται χωρίς κανένα σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες, συνθήκες ζωής κτλ. Οι ξένοι μαθητές ενσωματώνονται θεωρούμενοι υποδεέστεροι από τους Έλληνες, με αποτέλεσμα ο ρατσισμός κι η ξενοφοβία να βιώνονται συχνά μέσα στα σχολεία.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/3/09 10:25 π.μ.

    anarxokoumounako 8a se...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί καλύτερο περίμενες από ένα σχολείο που "διδάσκει" επιλλεκτικά την Ιστορία του Έθνους (μη χέσω). Έχει μπεί ποτέ στην ύλη ο εμφύλιος; Το Πολυτεχνείο;, Μάθαμε ποτέ στο σχολείο γιατί σφάχτηκαν οι Έλληνες μεταξύ τους; Μάθαμε ποτέ στο σχολείο γιατί αυτό το ρημάδι το άρμα μπήκε στο Πολυτεχνείο; μάθαμε γιατί τόσες χιλιάδες άνθρωποι είχαν κλειστεί στη Νομική και το Πολυτεχνείο; Μάθαμε ποτέ γιατί οι παππούδες μας βράθηκαν ξαφνικά να "παραθερίζουν" στη Μακρόνησσο και τη Γυάρο; Και ακόμα περισσότερο μάθαμε γιατί οι μισοί από αυτούς είτε δεν γύρισαν ποτέ έιτε γύρισαν σακατεμένοι; ΌΧΙ! γιατί η ιστορία του Ελληνικού Έθνους για το σχολείο σταματάει στο 1944. και πολύ μας είναι...
    Αντε τώρα παρελλαστε... να τιμήσουμε τα φιλοφασιστικά ένστικτα της κοινωνίας μας! Και του Χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Ποδηλάτρης.Πόσο δίκιο έχεις!Ευτυχώς υπάρχουν μερικές φωνές που προσπαθούν να μην ξεχαστούν αυτά όλα που αναφέρεις.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/3/09 11:59 π.μ.

    το οτι η γνώση που παρέχεται στα σχολεία ειναι ελεγχόμενη ειναι γνωστό.
    Το οτι καθε ενας που καταλαμβάνει μια θέση , αλλάζει και τους γραμματικους κανόνες και οι δάσκαλοι δεν ξέρουν τι να διδάξουν αυτο το πληροφορήθηκα χτες, και έφριξα!
    Τα παιδιά μας πηγαινοέρχονται στα σχολεια και δεν θα μάθουν ουτε ορθογραφία.
    ειναι θλιβερό! Δεν μπορουν να μαθουν ουτε αυτα που θα επρεπε να ειναι αδιαμφισβήτητα.
    ειναι τελεσίδικο οτι βρισκόμαστε στη μπανανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμ.... πολύ κακό για το τίποτα....
    Μου φαίνεται υπερβολική η βαρύτητα που δίνουν στην παρέλαση...
    Ενα παραδοσιακά συντονισμένο χάζι και καμάκι είναι.. τίποτα άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσε που πρόκειται πεί απολύτως στρατόκαυλης και γι' αυτό εξόχως αποκρουστικής συνήθειας.
    Πες τα χρυσά μου που μετά έχουμε απορίες γιατί τα παιδιά μας, μας καίνε και μας φτύνουν καταμούτσουνα. Την καλησπέρα και την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ποδηλάτρης
    "Τί καλύτερο περίμενες από ένα σχολείο που "διδάσκει" επιλλεκτικά την Ιστορία του Έθνους"
    Το σχολείο, στην παρούσα κοινωνία, είναι όργανο της εξουσίας του κράτους. Θα διδάξει Ο,ΤΙ πιο "politically correct".

    Κατά τ' άλλα, ναι. Νομίζω ότι οι παρελάσεις είναι ξεπερασμένες... Ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δικαιολόγηση μιας ακόμα αργίας...
    Αν θέλουμε να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστικαν για μας, δε μπορούμε παρά να κάνουμε τη χώρα μας ανθρώπινη... τίποτα περισσότερο, τίποτα απολύτως λιγότερο!...

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πρόβλημα σύντροφε είναι οτι παρελαύνουν όλο το χρόνο ένα κάρο μαλάκες κάτω απο τη μύτη μας κι εμείς πετάμε χαρταετό. Κατευθύνουν τα παιδιά κατα το που τους συμφέρει κάθε φορά καίγοντας την κριτική σκέψη στα σχολία των παπαγάλων, δημιουργώντας καλωπιστικά φυτά ...Αυτό πως το σώζει κανείς ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Tsouxtra
    "Κατευθύνουν τα παιδιά κατα το που τους συμφέρει κάθε φορά καίγοντας την κριτική σκέψη στα σχολία των παπαγάλων, δημιουργώντας καλωπιστικά φυτά"
    Το σχολείο μεθοδευμένα δημιουργεί "υπάκουους καταναλωτές" και οι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι στο να ξεπληρώνουν δάνεια!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος15/3/09 10:08 π.μ.

    Καλημέρα είμαι ενάντια σε κάθε είδους παραλάσεις αλλά μόμνο και μόνο για ένα λόγο
    αυτόν γουστάρω να γίνοντε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. marian, σ' έχασα!... Για τί απ' όλα που λέει το ρεπορτάζ σ' αρέσουν οι παρελάσεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος15/3/09 11:25 π.μ.

    @ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕ.Γιατί γουστάρω να φωνάζουν όλοι αυτοί οι ρατσιστές επειδή θα κρατήσουν την Σημαία αλλοδαποί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ΑΝΏΝΥΜΕ.Δυστυχώς τόσα χρόνια κάθε κυβέρνηση παίζει παιχνίδια στη πλάτη των μαθητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΕ.Αχ φίλε δεν ξέρεις πόσο θα ήθελα να έχεις άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @akanonisti.Ελα που τα τερατάκια τύπου Καρατζαφέρη,μπουμπούκου και άλλων φασιστορατσιστών δεν μπορούν να το δούνε έτσι...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Μοδιστρούλα.Ότι βάζουν τα παιδιά στο τρυπάκι μιας στρατιωτικής πειθαρχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Συντρόφισσα.Σε μια από τις δεκάδες παρελάσεις μαθητών-φαλαγγιτών που οργάνωσε η 4η Αυγούστου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Μεταξάς απευθύνθηκε προς τον Γεώργιο Γλίξμπουργκ: "-Ιδού, Μεγαλειότατε, ο στρατός σας, εις τον οποίον και μόνον πρέπει να στηρίζεσθε." Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @anti.Καλέ μου φίλε το πρόσεξα έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @marian.Σου αρέσει ο χαβαλές αλλά ρε γαμώτο αυτό πρέπει κάποτε να σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συγνώμη επανέρχομαι για να ευχηθώ Καλημέρα και Καλή εβδομάδα!!! σ' όσους ξέχασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!