Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Αποτύχαμε...


«Κοιμάμαι κυρίως στο δρόμο ή σε κάποιο εγκαταλελειμμένο σπίτι. Όσο κοιμάμαι, γιατί πρέπει να έχω τον νου μου. Το βασικό πρόβλημα είναι το πώς θα φάω κάτι. Συχνά βρίσκω την άκρη σε κάποια εκκλησία ή ξενώνα. Το πλύσιμο ας το συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή...Έχω ξεχάσει την τελευταία φορά που έκανα σεξ. Ή μάλλον τη θυμάμαι...πολύ καλά».Αυτή είναι μια, τρόπον τινά, σύνοψη των ευρημάτων γύρω από τη ζωή ενός άστεγου. Μια ένδειξη, απλώς
Το φαινόμενο των αστέγων στην Ελλάδα είναι σχετικά πρόσφατο αν συγκριθεί η εκδήλωσή του με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ’ όλ’ αυτά ο ρυθμός αύξησης τωναστέγων στην Ελλάδα τείνει να προσεγγίσει τον αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών χωρών.Ωστόσο ο αριθμός των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρόληψη και αντιμετώπισητου φαινομένου εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλός σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκάδεδομένα. Έτσι, οι άστεγοι αποτελούν πλέον μια εικόνα της καθημερινότητας μας στηνΑθήνα καθώς και σε άλλα αστικά κέντρα και στην επαρχία.Στην Ελλάδα η μη αναγνώριση των αστέγων ως ειδική κοινωνική κατηγορία έχειως αποτέλεσμα την απουσία ορισμού και προσδιορισμού τόσο της κατηγορίας όσο καιτου φαινομένου. Η ύπαρξη αστέγων σχετίζεται με την ανυπαρξία προνοιακώνπολιτικών προστασίας ατόμων σε κίνδυνο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολιτικές δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου ούτε οργανωμένο σχέδιο δράσης πρόληψηςκαι αποκατάστασης. Η ειδική βοήθεια για τους αστέγους στη χώρα μας παραμένειένα μεγάλο κενό, τη στιγμή που σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες η συζήτηση αφορά τηλήψη μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου.Στο μεγάλο κενό που αφήνει η πολιτεία η δράση των Μη Κυβερνητικών καιΕθελοντικών Οργανώσεων, η έμπρακτη αλληλεγγύη των ευαισθητοποιημένων πολιτώνκαθώς και τα τελευταία χρόνια η δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ωςθεσμικό αντίβαρο και προσπαθεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα των αστέγων.Παρά τις προσπάθειες που γίνονται συνολικά οι δράσεις είναι μεμονωμένες,αποσπασματικές και ασυντόνιστες γι΄αυτό και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στο σύνολό του. To γεγονός ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν κατά κύριο λόγο στην ανακούφιση των βασικών αναγκών επιβίωσης (προσωρινή στέγη, διατροφή,ένδυση) , για ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού των αστέγων, ενώ δεν υπάρχουνδομές αποκατάστασης και επανένταξης συντελεί στην ανακύκλωση του προβλήματος της έλλειψης στέγης. Και ο χορός καλά κρατεί…Η Μ.Κ.Ο «ΚΛΙΜΑΚΑ», στο πλαίσιο των δράσεων της κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, ασχολείται ενεργά τα τελευταία χρόνια με το πρόβλημα της έκτοςστέγης διαβίωσης, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα στο οποίο επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών επιστημών παρέχουνεξειδικευμένες υπηρεσίες στους άστεγους συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έρευνα, πρόληψη, ευαισθητοποίηση, κάλυψη των βασικών αναγκώνεπιβίωσης και υπηρεσίες για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό.ΚΛΙΜΑΚΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Αλαμάνου Άντατηλ.: 210 3417160-3, 210 3417165, κιν.: 6972257906- e-mail: alamanou@klimaka.org.grwww: klimaka.org.gr

18 σχόλια:

  1. Δύσκολο...πολύ δύσκολο...
    Καλημέρα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσοι κοιμούνται στο ζεστό τους κρεβάτι, είναι αδύνατον..προς το παρόν... να καταλάβουν τον άλλο που κοιμάται στο πεζοδρόμιο.Και λέω προς το παρόν γιατί πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες ωστε να βρεθεί ο οποιοσδήποτε απο εμάς στο δρόμο. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι θέμα...κατανόησης. Είναι θέμα πραγματοποίησης αυτής της "χιλιοτραγουδισμένης" περίφημης επανένταξης, που πάντα κολλάει στην πράξη. Εύχομαι η "Κλίμακα" να πετύχει τελικά αυτό για το οποίο υπάρχει.

    Καλή μέρα και καλή εβδομάδα σύντροφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Σοφούλα για τα δύσκολα παλεύουμε...
    Καλημέρα και και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Συντρόφισσα αν συνειδητοποιήσουμε πόσο εύκολα μπορούμε να φτάσουμε από το ζεστό κρεβατάκι μας στα παγκάκια θα ήμασταν πολύ ποιο ευαίσθητοι απέναντι σ' αυτούς τους Ανθρώπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ δύσκολο θέμα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή στο δρόμο, εμένα προσωπικά δεν το χωράει το μυαλό μου, δεν μπορώ να συλλάβω ακριβώς τι σημαίνει αυτό.
    Αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα, καλά θα κάνουμε όλοι μας να μεριμνούμε και να βοηθούμε με όποιον τρόπο είναι δυνατόν γιατι δεν ξέρεις ποτέ.... ποιος μπορεί να είναι αύριο στο δρόμο...
    Πολύ ωραία ανάρτηση, μπράβο. :)
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω θα γινω παλι κακια και θα ρωτησω που ειναι η θεση της εκκλησιας εδω ....... ο εχων δυο χιτωνες ....... δεν λενε?........ ε αυτοι εχουν 1502 χιτωνες .... ας το φροντισουν ..... μονο για μας κανουν κυριγματα ειναι?........ ας παν αυτες οι κυριουλες με τα μαυρα που ειναι ενταγμενες στην εκκλησια .... και ας μαγειρεψουν για τους αστεγους....... ας δοσουν καταφυγειο στα τοσα διαμερισματα που εχουν σε ολη την χωρα

    πολλα ζηταω ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Λευκή.Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι. Ο μεγαλύτερος αριθμός από την Κατοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @korinoskilo.Tι να μας πούνε αυτοί που μόλις πριν λίγες ημέρες η 12μελής Ιερά Σύνοδος με την ψήφο 7 μητροπολιτών αθώωσε κατ΄ουσία τον τέως μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. ο οποίος έχει καταδικαστεί για υπεξαίρεση 160.000 ευρώ από τη Μονή του Οσίου Εφραίμ...Δεν ζητάς πολλά αλλά τι να περισσέψει για τούς άστεγους καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας παρακαλώ, κύριε! Μη μιλάτε για θέματα που δεν έχουν μίζα!...

    Πάντως, ΕΙΝΑΙ ερώτημα γιατί οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στο δρόμο... Χρειάζονται τη βοήθεια της κοινωνίας για να γίνουν ξανά υγειή μέλη... (μιλώντας για μια υγειή κοινωνία, βέβαια!...)

    @korino
    Άσε την εκκλησία στην άκρη! ΕΜΕΙΣ τί μπορούμε να κάνουμε και το παπαδαριό, αν δε γίνει αυτό που ΠΡΕΠΕΙ τότε θα πεθάνει μαζί με την τελευταία αγράμματη γριά!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το θέμα είναι ότι ο καθείς από μας μπορεί να βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση τους!!!Όλοι μαζί λοιπόν και ο καθένας χωριστά ας κάνει ότι μπορεί να τους ανακουφίσει!!Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Εγκλωβισμένε ναι ωρε γαμώτο καμιά φορά ξεχνιέμαι ότι αυτή η Δημόσια διοίκηση και οι διάφοροι οργανισμοί κινούνται μόνο όταν έχουνε οικονομικό όφελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν η εκκλησία πουλούσε όλα αυτά τα χρυσάφια που κρέμονται από τους λαιμούς των "τράγων" θα μπορούσαν να ζήσουν μια χαρά όλοι οι άστεγοι του κόσμου!
    Ελπίζω να πάνε όλα καλά με την Κλίμακα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Αννούλα αυτό ακριβώς αν συνειδητοποιήσουμε πώς είναι εύκολο να βρεθεί ο οποιοσδήποτε σ' αυτή την θέση ίσως να βλέπαμε με άλλο μάτι αυτούς τους συμπολίτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @manetarius.Αααχ κοριτσάρα πόσο δίκιο έχεις είναι τεράστια η περιουσία της εκκλησίας και μένει ανεκμετάλλευτη.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σκατά σκατά είμαστε σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία ντρέπομαι για το κατάντημα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @fraklin.Ότι το παραδεχόμαστε κάτι είναι μόνο που θέλει και αγώνα να το ακυρώσουμε και να βγούμε από τον βόθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @εγκλω ........ εχεις δικαιο .... εμεις τι πρεπει να κανουμε με το παπαδαριο που μας εχει κατσει στο σβερκο και δεν κανει αυτα που πρεπει να κανει .........

    το τι πρεπει να κανουμε εμεις με τους αστεγους?
    να παρουμε ο καθενας εναν σπιτι του θα ελεγα .... αν ζουσα σε μια κοινωνια ιδανικη ....

    δεχεσε?:Ρ

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @korino.
    "να παρουμε ο καθενας εναν σπιτι του θα ελεγα ...."
    Μην παγιδεύεις τον εαυτό σου!... Θα μπορούσες ΕΣΥ να γίνεις η "ιδανική κοινωνία" και να πάρεις έναν στο σπίτι σου (τόσο δε σου αντιστοιχεί;)

    Πάντως εγώ είμαι υπέρ της πρόληψης παρά της θεραπείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!