Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ross daly."Λαβύρινθος"

Την ώρα που οι περισσότεροι μουσικοί συνωστίζονται στην Αθήνα κυνηγώντας ένα συμβόλαιο με κάποια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα ή συναυλιακούς χώρους, ο Ρος Ντέιλι συνθέτει ήσυχος σε ένα μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Ηρακλείου. Εδώ και επτά χρόνια έχει βάλει ένα στοίχημα, το οποίο καθώς δείχνει πια να αποδίδει, ίσως αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την μουσική παραγωγή και διανομή, οι ίδιοι οι φορείς της, δηλαδή οι μουσικοί. Μεταφέροντας το μουσικό του εργαστήρι (Λαβύρινθος), από τα Πετράλωνα της πολυσύχναστης Αθήνας στην Κρήτη, δημιουργώντας ένα μουσείο παραδοσιακών οργάνων και δουλεύοντας πολύ με την ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ, ο Ρος Ντέιλι έχει καταφέρει να καταστήσει το μικρό Χουδέτσι, στα ορεινά του νομού Ηρακλείου, διεθνές κέντρο παραδοσιακής μουσικής.«Ο Λαβύρινθος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο μακριά από μια μεγάλη πόλη χωρίς τη συνδρομή της τεχνολογίας. Το 80% της δουλειάς που κάνουμε αφορά πλέον ένα κοινό που βρίσκεται εκτός των ελληνικών συνόρων κι αυτό διεκπαιρεώνεται μέσω του site μας», λέει ο ίδιος. Ο Ρος Ντέιλι περνάει τους χειμώνες του δίνοντας συναυλίες που κλείνει μέσω του site του σε ολόκληρο τον κόσμο και κάνοντας την δουλειά που περισσότερο αγαπά, την σύνθεση, στην ησυχία της επαρχίας, ενώ τα καλοκαίρια υποδέχεται μαθητές από όλη την Ευρώπη που έρχονται να παρακολουθήσουν σεμινάρια των καλεσμένων του, από διάφορες χώρες, δασκάλων. Και καταφέρνει –κάθε χρόνο– να έχει στην Κρήτη μερικούς από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής. Μόνο φέτος απο τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο παρέδωσαν σεμινάρια οι Anwar Abu Dragh (Ιρακινά Makam), Tzvetanka Varimezova (Βουλγάρικο τραγούδι), Ballake Sissoko (Κόρα), Yurdal Tokcan (Ούτι), Goksel Baktagir (κανονάκι), Hussain Arman (Αφγανικό τραγούδι), Naseem Dakwar (Αραβικό βιολί) και άλλοι.Από τη δεκαετία του ’80Η ιστορία του Ρος Ντέιλι είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Ο μεσήλικας σήμερα Ιρλανδός ήρθε νεαρός στις αρχές της δεκαετίας του ’80 προκειμένου να γίνει μαθητής του σημαντικότερου Κρητικού λυράρη που γνωρίσαμε ως σήμερα, του Κωστή Μουντάκη. Η δεκαετία του ’90 τον βρήκε στην Αθήνα, όπου λειτούργησε τον Λαβύρινθο και ένα ωδείο στην περιοχή των Πετραλώνων. Ομως, η Αθήνα τον κούραζε... «Ηθελα να φύγω από την Αθήνα, δεν ήθελα όμως να θυσιάσω και την δουλειά που κάνω. Τώρα είμαι σε ένα χωριό στην άκρη του θεού αλλά ηλεκτρονικά στο κέντρο της πιάτσας. Ενας άνθρωπος στο Πεκίνο παρακολουθεί εξίσου ικανοποιητικά τις δραστηριότητες μας με κάποιον στο διπλανό χωριό».

Ο Ρος Ντέιλι μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθος” το οποίο κινδυνεύει με οριστική διακοπή της δραστηριότητάς του, καθώς δεν έχει βρεθεί κανένας φορέας να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του για την οικονομική του ενίσχυση.
Το απαιτούμενο ποσό για τη συνέχιση του εργαστηρίου είναι περίπου 40.000 ευρώ, τη στιγμή που για τον πολιτισμό της Eurovision δαπανώνται τεράστια ποσά. Ο Ρος Ντείλι αναγκάζεται σήμερα να προβάλει τη σπουδαία δραστηριότητα του Λαβύρινθου, που μετρά ήδη 17 χρόνια προσφοράς, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μουσικών από 35 χώρες του κόσμου, ζητώντας έστω και την ύστατη ώρα τη στήριξη της Πολιτείας. Το έργο του Λαβύρινθου Η κύρια δραστηριότητα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και master-classes με κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο και με τη συμμετοχή περίπου 350 με 400 μαθητών κάθε χρόνο από τουλάχιστον 35 διαφορετικές εθνικότητες. Το χωριό Χουδέτσι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστήριου Λαβύρινθος που έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν πολύ σοβαρό μοχλό ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το χωριό όσο για όλη την περιοχή. Οι μαθητές και η δάσκαλοι του ΜΕΛ διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού ταυτόχρονα συμμετέχοντας δημιουργικά και καθοριστικά σε πολλές από τις κορυφαίες παραγωγές που έχουν να κάνουν με την σοβαρή αξιοποίηση στοιχείων της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη δημιουργία.



14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/3/09 11:17 π.μ.

    Στη χώρα μας κάθε διαυγής, καλοδουλεμένος ήχος που φτάνει από Ανατολή και Δύση μετατρέπεται στα χέρια των "παραγόντων" σε κρότο και θόρυβο. Η διαιώνιση της αισθητικής των τσολιάδων, της "εθνικής κληρονομιάς", της Eurovision, της "φίρμας", του μιμιτισμού και κάθε άλλης κουλτούρας ύπνωσης, απομυζούν γιγάντια ποσά από τα δημόσια ταμία και εγκλωβίζουν την ακοή μας σε άγονες στέπες, στερώντας από τη σύγχρονη δημιουργία το ζωτικό της χώρο και από την πολιτισμική κληρονομιά το σεβασμό που της αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @fraklin.Απλά από αυτή την ιστορία δεν έχουνε τα κοράκια να φάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/3/09 12:51 μ.μ.

    Μπράβο σας tantoguanto που αναδεικνύετε το θέμα!
    Το διάβασα στην Ελευθεροτυπία και μούδιασα (τόση ηλιθιότητα και σκυλολόι δεν μπορείς να τα φανταστείς).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η βλακεία και ο ωχαδερφισός σ' αυτή τη χώρα τίνουν να γίνουν εθνικό σπόρ. Ρίχνουν εκατομμύρια στο πανηγυράκι της Eurovison για τους κοιλιακούς του Sakis, αλλά οτιδήπητε δημιουργεί πολιτισμό και κρατάει τη ρίζα μας ζωντανή, βάζει λουκέκο και δεν δίνουν μια. Απο την άλλη ας ξεκουνηθούμε κι εμείς επιτέλους ! Υπάρχουν τρόποι αν αφήσουμε τον καναπέ...

    Τις καλημέρες μου σύντροφε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει τώρα, τί συγκρίνεις τον Daly με τον κάθε τυχάρπαστο τραγουδιάρη!... Αφού δεν έχει μίζα η υπόθεση, από που να βρει υποστήριξη, από τους Eurovisionιάρηδες;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που ξέρεις?? Μπορεί ο Λουδοβίκος των Ανωγείων... να πει στη Νατάσα... να δώσουν κανένα φράγκο...

    Το ρεζίλι αυτης της χώρας δεν έχει τελειωμό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χώρα της υποκουλτούρας και της απίστευτης μιζέριας.χώρα των πρωινάδικων ,της Eurovision και αντιαισθητικών πανηγυριών!
    εχει δίκιο η ανανονιστη ! μόνο ο Λουδοβίκος μπορεί να σωσει την κατασταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @allisia.Σκατά όλα σκατά σ'αυτο τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Συντρόφισσα καθημερινά βομβαρδίζουν τα μυαλά μας από το πρωί τα ΜΜΕ με μαλακίες ναι ρε γαμώτο πρέπει να βρούμε τρόπο ν' αντιδράσουμε όσο είναι καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Εγκλωβισμένε έχεις δίκιο φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @akanonisti.Λές η μόνη λύση να είναι η Νατάσα;Τόσο ξεφτίλες είμαστε τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Εφούλα έτσι είμαστε ρε γαμώτο;κάποιοι πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε...!Και τα αστραφτερά περιτυλίγματα με τα οποία το σύστημα τυλίγει ορισμένες εκδηλώσεις και ορισμένους ανθρώπους μετατρέποντας την Τέχνη σε ακόμη μια ανόητη και ροζ κοσμικότητα δεν πρέπει να μας κάνει να χάνουμε το στόχο γιατί οι τακτικές αυτές, είναι ότι πιο χυδαίο, πονηρό και δηλητηριώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @akanonisti.Τόσο.......κι' άλλο Τόσο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!