Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008

16/10:Παγκόσμια ημέρα διτροφής.

Το 2007 υπολογίζεται πως ο αριθμός των ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή άγγιξε τα 923 εκατομμύρια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, 146 εκατομμύρια παιδιά (δηλαδή ένα στα τέσσερα) κάτω των 5 ετών είναι ελλιποβαρή, σύμφωνα με τη σχέση βάρους/ηλικίας, ενώ εξήντα εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών παρουσιάζουν απίσχναση. Ο υποσιτισμός συνδέεται με τους μισούς θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών ετησίως. Ο σημερινή επισιτιστική βοήθεια, που εστιάζει στην αντιμετώπιση της πείνας και όχι του υποσιτισμού, δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες των νηπίων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο οξύς υποσιτισμός ευθύνεται κάθε χρόνο για το θάνατο 5.000.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το σύνολο των παιδιών που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό φτάνει τα 20 εκατομμύρια.
Ο υποσιτισμός δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα έλλειψης τροφής. Είναι μια παθολογία που προκαλείται κυρίως από την έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών. Ειδικά στην περίπτωση των νηπίων, η σωστή ανάπτυξή τους προϋποθέτει την ύπαρξη 40 διαφορετικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή, η έλλειψη των οποίων έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητα να καταπολεμούν τις ασθένειες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού, ενώ κάποιες κοινές μολυσματικές ασθένειες, όπως η πνευμονία, γίνονται εύκολα θανάσιμες. Όσα παιδιά επιβιώσουν τελικά, θα έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη, θα είναι πιο ευάλωτα στις χρόνιες ασθένειες και θα έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

2 σχόλια:

  1. Μπροστά σε όλα αυτά εμείς αγοράζουμε light προϊόντα και μιλάμε για διατροφή ! Ομως πια κανείς δεν ντρέπεται έστω και λίγο...κανείς μας ! Και πλέον ουδεμία εμπιστοσύνη έχω στους επίσημους φορείς. Βρήκαν εκατομμύρια να σώσουν τους τοκογλύφους (τράπεζες) και κάνουν τηλεμαραθώνιους για τα παιδιά που πεθαίνουν.

    Καλό απόγευμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και οχι μόνο.Δεν εχουμε και κάπου να πατήσουμε για να αντισταθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!