Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Πρώτο βήμα...

'Εληξε η απεργία πείνας στις φυλακές Σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων.
Τη λήξη της απεργίας πείνας που είχαν ξεκινήσει πριν από 18 ημέρες οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, ανακοίνωσε η Επιτροπή Κρατουμένων. Σε ανακοίνωσή της η εν λόγω επιτροπή επισημαίνει ότι από αύριο, Παρασκευή, οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας διακόπτουν την απεργία πείνας, θεωρώντας τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σωφρονιστικό σύστημα «ως ένα πρώτο βήμα» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν, ωστόσο, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο καλύπτει λίγα από τα αιτήματά τους και παράλληλα καλούν τον κ. Χατζηγάκη να κάνει δεκτό το σύνολο των διεκδικήσεών τους. Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής κρατουμένων έχει ως εξής:
«Ξεκινήσαμε τον αγώνα μας πριν από 18 μέρες. 10.000 κρατούμενοι και κρατούμενες με την αποχή συσσιτίου και στη συνέχεια με την απεργία πείνας αγωνιστήκαμε ενάντια στην αθλιότητα των φυλακών και την αδιαφορία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Από αύριο, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας δηλώνουμε ότι αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας διακόπτοντας την απεργία πείνας. Το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορά λίγα από τα αιτήματά μας. Ο υπουργός οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν το σύνολο των αιτημάτων μας. Εμείς οι κρατούμενοι αυτό το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρώτο βήμα, αποτέλεσμα του αγώνα μας και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, αλλά δεν μας καλύπτει, δεν λύνει τα βασικά προβλήματά μας.
Με τον αγώνα μας διεκδικήσαμε πάνω από όλα την αξιοπρέπειά μας. Και αυτή την αξιοπρέπεια δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν υπουργό και σε κανένα δεσμοφύλακα. Δεν θα ανεχτούμε καμία αυθαιρεσία, καμία εκδικητική μεταγωγή, κανένα εκφοβιστικό πειθαρχικό. Είμαστε όρθιοι και θα μείνουμε όρθιοι.
Απαιτούμε από τη Βουλή να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των 4/5 στις ποινές για διάφορα αδικήματα, στην κατάργηση της άθροισης των πειθαρχικών ποινών και στην επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων για τις άδειες και την υφ' όρον απόλυση σε όλες τις κατηγορίες καταδικασμένων. Ακόμα, απαιτούμε οι γενικόλογες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές (κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, λειτουργία θεραπευτικών κέντρων για τους τοξικοεξαρτημένους, εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας σε αντικατάσταση της φυλάκισης, αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης των κρατουμένων, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία ευνοϊκών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων κ.λπ.) να γίνουν νόμος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Τέλος, ευχαριστούμε το κίνημα αλληλεγγύης, κάθε φορέα, κόμμα, μέσο ενημέρωσης και αγωνιστή που μας συμπαραστέκεται με όποιον τρόπο διαλέγει και δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας ενάντια στις χωματερές ανθρώπων για τη δικαίωση όλων των αιτημάτων μας συνεχίζεται».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

6 σχόλια:

 1. Ήταν μακράν η καλή είδηση της ημέρας και ευτυχώς που σε ορισμένα μέσα έγινε πρώτη είδηση (φυσικά δεν μιλάω για την κατάντια των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. να τους χαίρονται όσοι τους βλέπουνε).
  Μία ανησυχία έχω όμως: το υπουργείο προβάλλει κυρίως το θέμα των αποφυλακίσεων και φοβάμαι ότι το βλέπει ως πανάκεια. Προφανώς με τις αποφυλακίσεις μερικών χιλιάδων, η κατάσταση θα γίνει καλύτερη. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αριθμητικό.
  Σε κάθε περίπτωση, εδώ θα είμαστε όλοι. Να βλέπουμε. Μέσα και έξω από κάγκελα...
  Καλό σου βράδυ, che.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αλήθεια είναι μία καλή είδηση οπως λές και εσύ το πρόβλημα είναι στίς συνθήκες διαβίωσης.
  Καληνύχτα Αργεντίνε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος21/11/08 9:23 π.μ.

  Νομίζω ότι είναι πολύ μικρό το βήμα.
  anti.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γειά σου anti.Εχεις δίκιο αλλά μην ξεχνάς κάτω απο ποιές συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. To πρώτο βήμα έγινε...αλλά η εξουσία έχει μνήμη ψαριού...οπότε καλό είναι να μην κοιμηθούμε !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. και βέβαια ετσι πρέπει να γίνει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!