Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Σκατά στα μούτρα μας!

Έκθεση-κόλαφος του ΟΗΕ για το κέντρο μεταναστών στην Λέσβο Οι επιθεωρητές της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χαρακτήρισαν "απαράδεκτες" τις συνθηκες κράτησης των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής στην Παγανή Λέσβου. Κλιμάκιο του διεθνούς Οργανισμού επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στις αρχές της εβδομάδας και το πόρισμα του είναι καταπέλτης για τις ελληνικές Αρχές.
"Περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 200 ασυνόδευτα παιδιά, στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν, κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στην Παγανή", αναφέρει το πόρισμα που μεταφέρει με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες κράτησης.
"Ενα δωμάτιο στεγάζει περισσότερες από 150 γυναίκες και 50 βρέφη, πολλά από τα οποία πάσχουν από ασθένειες που οφείλονται στο συνωστισμό και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής του κέντρου".
"Το προσωπικό της UNHCR χαρακτήρισε την κατάσταση του κεντρου απαράδεκτη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Αντρέι Μάχετσιτς, σημειώνοντας πως στοιβάζονται 800 άνθρωποι σε ένα κέντρο, χωρητικότητας 250-300 ανθρώπων.
Οι επιθεωρητές επισκέφτηκαν το κέντρο στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με τον Αντρέι Μάχετσιτς, "υπέστησαν σοκ από την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση".
Ο Μάχετσιτς πρόσθεσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ελληνικές Αρχές ότι μέχρι το τέλος του μήνα (Σ.Σ Αύγουστο;)όλα τα ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλες ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.
Ο ίδιος σημείωσε πως "η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των ευρύτερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδας". Θυμίζει δε ότι τον περασμένο χρόνο η UNHCR έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν προτάσεις για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. "Μεχρι σήμρα οι προτάσεις αυτές δεν έχουν εφαρμοσθεί", τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
7 σχόλια:

 1. Και γαμώ τον τίτλο!ναι όλοι μας είμαστε συμμέτοχοι σ' αυτό το αίσχος!
  Υ.Γ.καλά ρε φίλε πότε γυρνάς;
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ... Τον κακό μας τον καιρό και... αναδημοσιεύω, με την άδειά σας φυσικά, στο ιστολόγιο του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να πω κάτι και δε ξέρω πως θ' ακουστώ, σχόλια δεκτά...
  Επειδή η Ελλάδα είναι Πύλη της Ανατολής προς τη Δύση, δε δέχομαι κριτική για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών από οποιονδήποτε δε δίνει χρήματα ή μέσα...
  ...όχι ότι τους συμπεριφερόμαστε ανθρώπινα...

  Υ.Γ. αν η Ύπατη Αρμοστεία πράγματι προσφέρει χρήματα, αγνοείστε το σχόλειό μου, παρακαλώ!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σύντροφε Γκεόργκι κατ' αρχάς θα έπρεπε οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να συντάξουν μια έκθεση με το τι κάνουν οι ίδιοι, αυτοί ωστε άνθρωποι να μην φεύγουν απ' τα σπίτια τους κακήν-κακώς. Ας μας πουν γιατί αναγκάζονται να παίζουν την ζωή τους κορόνα-γράμματα. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει έναν άνθρωπο του οποίου η ανάγκη για φυγή με σκοπό να σώσει τη ζωή του, είναι πάνω απο το τι κόλαση θα βρει στο μέλλον. Ελπίζει και μόνο ! Απο την στιγμή λοιπόν που αρχίζει το "ταξίδι" , ο "πολιτισμένος" κόσμος του ΟΗΕ τον αντιμετωπίζει ως...κρέας ! Ναι, αυτό το βλέπουμε. Οπότε να βάλουν την έκθεση-κόλαφο εκεί που ξέρουν....και εγώ τουλάχιστον περιμένω μια έκθεση-αυτοκριτική απ' όλους αυτούς που κάθονται στις γραφειάρες τους και παρατηρούν.
  Όσο για την συνενοχή όλων μας,αυτή είναι δεδομένη...τα έχουμε ξαναπεί ! Θεατές !

  Καλή εβδομάδα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τι πάθανε οι ανάφτρες του ΟΗΕ; Σοκαρίστηκαν από αυτά που είδαν; Και εκτός απο το σοκ και την καταγραφή, τι άλλο είπαμε ότι θα κάνουν;
  Αχ, παλικάρι, εμείς και εμείς, κοπανιόμαστε ι οι δόλιοι που ψάχνουν αύριο. Σκέτο. Χωρίς "καλύτερο". Οι υπόλοιποι το τομάρι τους.
  Καλημέρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. πρίν δυο εβδομάδες περίπου είχα πάει στο κέντρο μεταναστων στο Λαύριο.Καί εκεί δύσκολες οι συνθήκες αλλά οπωσδήποτε καλύτερες από αυτές της Παγανης.εχω την αισθηση οτι η ανθρωπιά ,μας εγκαταλείπει ..οσο για τις κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης αυτό κι αν είναι ζητούμενο..
  πέρα από την ευαισθητοποίηση χρειάζονται πολλά ακόμη και κυρίως εφαρμόσιμες πολιτικές αποτελεσματικης αντιμετώπισης του "προβλήματος"

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν είσαι δημοσιογράφος άντε γεια... εδώ είναι μόνο για bloggers.Τα μπινελίκια ελεύθερα!